Trumps seger väntas bekräftas i dag

2:23 min

I USA väntas landets 538 elektorer i dag bekräfta Donald Trumps seger i presidentvalet. Hillary Clinton fick flera miljoner fler röster än Trump, något som gjort att flera stora kampanjer försökt övertyga republikanska elektorer att inte lägga sina röster på Trump. Men det finns ingenting som tyder på att särskilt många elektorer kommer att ändra sig.

Däremot ökar spänningen efter det amerikanska presidentvalet på andra sätt.
 
Trots kampanjer från kändisar som till exempel Martin Sheen, en gång president i teveserien "Vita Huset", och trots både vädjanden till, och dödshot mot, elektorerna, finns det egentligen ingen dramatik i den elektorsomröstning som i dag kommer att pågå från morgon till kväll över hela USA.

En, eller högst en handfull, republikanska elektorer väntas bryta mot plikten att rösta på Trump, och det krävs att minst 38 stycken gör det för att Hillary Clinton skulle gå segrande ur den strid som egentligen avgjordes redan på valnatten.

Enkelt förklarat gör det stundtals hårt kritiserade elektorssystemet att mindre delstaters röster väger tyngre än de större. Donald Trump vann flest röster i rätt delstater, fick därmed flest elektorer, och då hjälper det inte Clinton att hon totalt sett fick nästan tre miljoner fler röster än Trump.

Den verkliga dramatiken i de många svallvågorna efter presidentvalet är i stället den för varje dag växande historien om Rysslands roll.

USA:s underrättelsetjänster, med CIA i spetsen, har ju konstaterat att ryska hackare, på order från högsta ort, tog sin in i centrala datorer hos demokraterna, med direkt avsikt att skada Clinton och gynna Trump.

USA:s avgående president Barack Obama har tillsatt en snabbutredning som ska vara klar innan Trump tar över den 20 januari, och allt fler tunga politiker anser att hackerattackerna kan ha tippat valet till republikanernas och Trumps fördel.

Det gäller även inom hans eget parti, samtidigt som Trump själv kallar CIA:s uppgifter för "löjliga".

Den republikanske senatorn och tidigare presidentkandidaten John McCain
litar dock på CIA och är en av flera i kongressen som nu kräver att den ryska inblandningen i presidentvalet utreds av en specialkommitté av samma kaliber som de efter elfteseptemberattentaten och Watergateskandalen.

McCain ser mycket allvarligt på de ryska attackerna och säger att om de påverkade valet så är den amerikanska demokratin raserad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista