En mina ligger vid vägen när människor evakueras från Aleppo i Syrien.
En mina ligger vid vägen när människor evakueras från Aleppo i Syrien. Foto: Omar Haj Kadour/AP Photo.

Evakueringen i Aleppo har återupptagits

Evakueringen av östra Aleppo har kunnat återupptas. 1000 människor ska ha kunnat lämna staden nu under morgonen uppger nyhetsbyrån AFP. Evakueringarna kommer att fortsätta under dagen.

I östra Aleppo står bussar redo för att kunna evakuera civila. Att evakueringen återupptas är resultatet av en överenskommelse mellan den syriska regimen och den väpnade oppositionen.

– Släpper ni våra så släpper vi era. Det är vad som har hänt här i natt och det kommer fortsätta nu under dagen, säger Kassem Hamadé, Expressens utrikeskorrespondent på plats i östra Aleppo.

Hur många personer som kan komma att evakueras är för tidigt att säga. Fem bussar står just nu redo att föra människor ut ur den krigshärjade staden.

Samtidigt har Ryssland och Frankrike enats om en kompromiss för att FN ska kunna skicka observatörer till östra Aleppo – FN:s säkerhetsråd röstar om det senare i dag. Det innebär att FN nu kan övervaka evakueringarna.

– FN har uttryckt stor oro för civilbefolkningen i Aleppo och även citerat källor som hävdar att där pågår massakrer. Nu kommer man att kunna vara på plats för att övervaka detta, säger Cecilia Uddén, Ekots mellanösternkorrespondent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".