Sharon möter Bush i Washington

I dag kommer Israels premiärminister Ariel Sharon till Vita huset i Washington för att träffa USA:s president George Bush. Israel har inte lyckats övertala USA om att Yasser Arafat bör frysas ut, men även om president Bush erkänner att han är besviken på Arafat, kommer han ändå att uppmana Sharon att förhandla med den palestinske ledaren.
- Vi kan inte förhandla med Arafat, han måste bytas ut. Det budskapet framförde Israels utbildningsminister Limor Livnat i Washington på måndagen medan Ariel Sharon besökte både Pentagon och utrikesdepartementet för samtal med Donald Rumsfeld och Colin Powell. Arafats namnteckning Israels ammunition i Washington består av ett dokument på 91 sidor där man påstår sig ha bevis för att Yasser Arafat sponsrat terrorism. I bevismaterialet som finns tillgängligt på internet, ingår stämplade papper med Arafats namnteckning och utbetalningar till personer som Israel hävdar har planerat terrordåd. När man studerar dokumenten - som palestinierna för övrigt säger är förfalskningar - får man bilden av en korrupt regim där lokala ledare skriver till presidenten för att be om allmosa på ett par hundra dollar till olika aktivister. Men som bevis för terrorism är materialet sannolikt mer tveksamt. Hittills har Israels PR-initiativ inte givit utdelning i Washington. President Bush upprepade visserligen igår att Arafat gjort honom besviken, men han krävde inte att Arafat skulle ersättas och under mötet med Sharon i Vita Huset idag, väntas Bush säga ungefär så här: Jag förstår dig, jag litar inte heller på honom, men han är palestiniernas internationellt erkände ledare, det är honom du måste förhandla med. Buffertzoner Och medan George Bush är angelägen om att blicka framåt och tala om hur en lösning med en palestinsk stat skulle kunna se ut, vill Ariel Sharon diskutera mer omedelbara säkerhetsåtgärder. Med sig till Vita Huset har han en, som han säger, seriös fredsplan. Men den består framförallt av förslag till buffertzoner mellan Israel och palestinierna, och i Sharons plan, behåller Israel alla sina bosättningar. En palestinsk stat uppges inte ingå.
Cecilia Uddén, Washington
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista