Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)
1 av 2
Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S) Foto: Fredrik Sandberg/Stina Stjernkvist/TT
Jessica Stark
2 av 2
Jessica Stark Foto: Stefan Hesserud Persson / Sveriges radio

Så vill regeringen lyfta snabbväxande företag

1:43 min

Regeringen vill satsa 210 miljoner kronor per år i skattelättnader för personaloptioner. Idag presenterade man sitt nya förslag, som ska göra det lättare för mindre och snabbväxande företag att locka till sig och behålla personal.

Men hur många jobb förslaget kommer skapa kan inte närings- och innovationsminister Mikael Damberg svara på.

– Vi har inte räknat på det sättet. Vi vet inte hur många som kommer att omfattas av det här, och alla bolag kommer inte per automatik att lyckas. Men det ger dem bättre förutsättningar att lyckas, säger han.

De så kallade startupföretagen, det vill säga små och snabbväxande företag, har länge efterlyst mer generösa regler för personaloptioner.

Personaloptioner är ett sätt att avlöna anställda genom delägande, och förslaget skulle kunna underlätta för små företag att locka till sig och behålla nyckelpersoner

I våras lades ett utredningsförslag om skattelättnader fram som genast sågades av flera framgångsrika startupföretag med Spotify i spetsen. Bland annat kritiserades att företagen max får ha 50 anställda och 80 miljoner i omsättning för att omfattas av skattelättnaderna.

En kritik Jessica Stark, vd på startuphuben SUP46, ett slags kontorshotell för startupföretag, delar.

– Gränsen för 50 anställda är för snäv. Man slutar inte att konkurrera om de största talangerna från hela världen där. Ett av de största problemen i Sverige är att få bolag att växa sig stora till nästa generations storbolag, säger hon.

Mikael Damberg försvarar gränsen med att förslaget måste passera EU-kommissionen för att godkännas.

– De bolag som har störst problem att rekrytera personal och få in nytt kapital är just den här typen av bolag.

Storbritannien har fått igenom ett liknande förslag som gäller företag med upp till 250 anställda. Kunde inte Sverige ha satsat högre?

– Det är alltid en avvägning. Man måste satsa resurserna där man tror att de gör mest skillnad. Men nu får vi för första gången i Sverige ett optionsprogram som vänder sig till startupföretag, säger Mikael Damberg.

Om lagrådet och Eu-kommissionen godkänner förslaget kan det träda i kraft 1 januari 2018.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista