Vindkraftverk i en skog.
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT.

Vindkraften tappar fart

Fortsatt låga elpriser och dålig lönsamhet
2:48 min

Vindkraftsproduktionen sjönk i år i Sverige efter många år med en stadigt ökande produktion. Även den totala elproduktionen i Sverige minskade under året.

Det är preliminär statistik från branschorganisationen Energiföretagen Sverige som visar på nedgången i elproduktionen.

– Vi har bland annat haft lägre tillrinning i vattenkraften som producerat mindre i år men vi har också producerat mindre vindkraft, säger Pernilla Winnhed som är vd på Energiföretagen. 

Totalt sett har elproduktionen minskat med sex procent i år jämfört med i fjol. Det är framför allt vädret som är förklaringen.

Vattenkraften har tappat över 17 procent i år, men det är inget konstigt med tanke på att nederbörden kan variera mycket mellan åren. Minskningen har kompenserats till viss del av att kärnkraften har ökat farten i år.

Det stora trendbrottet under året är att vindkraften som i fjol ökade med över 40 procent, i år har minskat. Trots att vindkraften är subventionerad sjunker viljan att göra nya investeringar, säger Pernilla Winnhed på Energiföretagen.

– Det investeras fortfarande i vindkraft men inte lika mycket som tidigare. Det beror framför allt på att vi har fortsatt låga priser. Det är inte lätt att hitta lönsamhet i nya investeringar i något kraftslag, inte ens i vind, säger hon. 

I fjol slog nettoexporten av el från Sverige till grannländerna nytt rekord men i år har den nästan halverats till under tio procent av produktionen. Förklaringen är att elöverskottet har minskat i Sverige. Pernilla Winnhed på Energiföretagen tror att exporten till våra grannländer kan fortsätta att sjunka från dagens höga nivå framöver.

– Nu ser vi hur kärnkraftverken i Finland kommer att tas i drift om några år. I Sverige kommer det motsatta ske, kärnkraftverk kommer att läggas ned, så flödena kommer att se annorlunda ut. Vi kommer nog fortsatt ha en stark kraftbalans i Sverige och fortsätta att exportera, men inte så mycket som förra året. Det var extremt.

Elbolagen i Sverige har haft det svårare att göra stora vinster under de senaste åren. Elpriserna är fortfarande på en relativt låg nivå på grund av överkapaciteten i systemet. Det beror delvis på att elanvändningen pressats tack vare bland annat ökade energieffektiviseringar.

Men det finns en utveckling som ger kraftbolagen hopp om ökad efterfrågan på el framöver: Elbilen.

Den fick kanske inte sitt genombrott under 2016, men det började i alla fall pratas mycket mer om den än tidigare, säger Pernilla Winnhed som alltså är vd på Energiföretagen Sverige.

– Jag tycker att om man tittar på elbilar och laddinfrastruktur börjar det ta fart på ett annat sätt. Om man tittar på de stora bilföretagen så börjar de satsa på elbilar, så där har vi ett genombrott som är på gång, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".