Jerseykon.
1 av 2
Jerseykon som ger extra fet mjölk. Foto: Kirsty Wigglesworth/TT.
Brad Frantz, lantbrukare, Moheda.
2 av 2
Brad Frantz, lantbrukare, Moheda, med sina Jerseykor. Foto: Alexandra Svedberg/Sveriges Radio.

Jerseykon kan rädda pressade mejeriindustrin

Lantbrukare: Vi har alltid varit fascinerade av arten
2:15 min

Vi svenskar har fördubblat vår konsumtion av smör de senaste femton åren, och under senare år har flera mejerier brist på fett, speciellt vid jul. Nu satsar vissa gårdar på Jerseykon.

Lantbrukaren Brad Frantz i Moheda i Småland har satsat på en speciell koras som ger extra fet mjölk, Jerseykon. På det sättet får han nu mer betalt för sin mjölk. 

Jerseykorna ser rådjursaktiga ut med svarta runt ögon och nos. Hos Brad Frantz går de fritt omkring i den nybyggda ladugården. Rasen utgör bara en procent av alla kor i Sverige, och Frantz valde dem delvis på grund av deras feta mjölk.

 – Vi har alltid varit fascinerade av arten. De ger en hög fetthalt och proteinhalt, säger han.

Under de senaste femton åren har vi svenskar fördubblat vår konsumtion av smör, visar statistik från Jordbruksverket och Statistiska centralbyrån. Även andra feta mejeriprodukter som grädde säljer alltmer.

– Vi har sett en ökad efterfrågan under de senaste fem åren och det började med LCHF-trenden att man kunde käka mer grädde, och den har hållit i sig, säger Björn Sederblad, VD på Skånemejerier.

Det har lett till fettbrist vid vid julhelgerna när vi köper mer smör och grädde samtidigt som korna producerar mindre. Norrmejerier har under de senaste vintrarna och även nu i år, stängt sin produktion av smör eftersom fettet behövs till andra produkter. Även Arla har brist på fett.

– Vi har ont om smör, och det är något som återkommer den här tiden på året, säger Johan Karlström, marknads- och försäljningsansvarig för smör och ostprodukter.

Björn Sederblad på Skånemejerier tror att konsumenterna kommer få betala mer för framför allt svenskt smör och grädde i butikerna framöver:

– Jag tror också att man kan få se en sådan utveckling, att bonden med högre fetthalt i mjölken eller mer grädde, totalt får bättre betalt.

Det kan alltså vara så att Brad Frantz gjorde ett lönsamt val när han valde den i Sverige ovanliga Jerseykon, som i snitt har sex procent fett i mjölken jämfört med runt drygt fyra procent som de vanligaste raserna har. Han får redan i dag runt en krona mer per liter för den fetare mjölken.

– Det finns en stor efterfrågan på fett just nu från mejerierna men det måste hålla i sig också för att det ska vara tillräckligt bevis för andra att kunna bestämma sig för det.

– Det gäller att se över kostnader också. De äter i genomsnitt 20 procent mindre än de stora raserna, säger Frantz.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".