Kraschad hårddisk dyr affär

Dåliga säkerhetskopior av datorn har skapat en lönsam bransch - dataräddning. Men det kan bli en dyr historia för den som råkar ut för en datorkrasch. Vinnare är de företag som sysslar med dataräddning.

Den ser ut som en gammeldags LP skivspelare med metallskivor som snurrar i över 400 km/h. Och både hemma och på jobbet förlitar vi oss allt mer på den - hårddisken i datorn som numera ofta lagrar både familjealbumet och deklarationen. Men ibland går det snett. Kent Petterson på JCDecaux fick se sin dator börja brinna.

- Datorn började låta illa och skärmen låste sig. När jag drog ur elkabeln insåg jag att det brann i datorn, säger han. 

Datorkrascher har skapat en lönsam bransch - dataräddning. Norska IBAS är en börsraket från Norge. Bolaget har 160 anställda och har ökat sin försäljning med 25 procent i år.

Företaget tar bra betalt för en dataräddning. Kent Pettersson på JCDecaux fick tillbaka innehållet i datorn som började brinna. Kostnad: 30 000 kronor.

Men Hans Edlund på IBAS menar att det innebär mycket arbete att rädda data och att man ska ta hänsyn till värdet på det som räddas.

- Om det handlar om årets bokföring är kostnaden försumbar. Handlar det om några mail kanske man hellre själv försöker återskapa innehållet, säger han.

Erik Palm
erik.palm@sr.se