EBT-AKB-JE
Foto: TT

M och KD kräver Eliassons avgång

Busch Thor: Kan inte vara kvar som rikspolischef
2:10 min

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra krävde i sitt jultal i dag rikspolischefen Dan Eliassons avgång.

Nu vill även Kristdemokraterna att Dan Eliasson ska gå.

Under hösten har det stormat kring rikspolischef Dan Eliasson. Sverigedemokraterna och Liberalerna har krävt att han ska lämna sin post.

I dag anslöt sig både Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra och Kristdemokraternas Ebba Busch Thor till de som vill att rikspolischefen avgår.

– Jag ser inte att Dan Eliasson kan vara kvar som rikspolischef med det svaga förtroende han har i sin egen poliskår. Det är en slutsats som Anders Ygeman borde ha dragit för länge sedan, säger Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor.

Kinberg Batra målade i sitt jultal upp bilden av en polismyndighet som slagits sönder under Dan Eliassons ledning.

– I dag har Sverige områden där kriminella gäng bestämmer reglerna, inte vi. Vi har områden i landet där man inte ringer polisen, för man vet att det inte är någon idé.

– 2016 har blivit ett år då poliskris har tappat sin laddning. Det är inte dramatiskt längre utan en del av vardagen.

I sitt tal sa hon att statsminister Stefan Löfven måste ta ansvar för att centrala samhällsfunktioner ska fungera.

– Regeringen måste inse att rikspolischefen inte håller måttet. Han intgjurter inte förtroende i den egna organsiatonen men inte heller hos allmänheten. Sverige behöver en polisledning som ser till att polisen kan göra sitt jobb. Sveriges poliser behöver nystart och bättre styrning. Därför behöver Sverige en ny rikspolischef.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor säger att det är förvånande att inrikesminister Anders Ygeman inte har gjort sig av med Dan Eliasson tidigare.

– Jag hoppas att Anders Ygeman och regeringen gensvarar på detta snarast, inte får vår skull, utan för att medborgarna ska kunna känna tilltro til lpolisen. Och för att vi ska kunna rädda de poliser som vill och orkar vara kvar i en poliskår som är väldigt utmanad efter en tuff tid.

Inrikesminister Anders Ygeman avböjer en bandad intervju, men säger till TT att polisen måste visa bättre resultat, annars kommer regeringen vara tvungen att vidta kraftfulla åtgärder. På frågan om regeringen fortfarande har förtroende för Dan Eliasson svarar han "att man har förtroende ända till man inte har det."

Ekot har sökt rikspolischef Dan Eliasson, som hälsar att han inte tänker kommentera avgångskraven.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".