Christine Legarde står i en rättssal med en polis i förgrunden.
Christine Lagarde deltog i rättegången förra veckan. När domen kom i dag var hon inte närvarande. Foto: AFP/TT

Symbolisk dom mot Christine Lagarde

Gjort sig skyldig till oaktsamhet – men tilldöms inget straff
1:35 min

Internationella valutafondens chef Christine Lagarde fälls i en fransk domstol för "oaktsamhet" i samband med att staten återbetalade pengar till en affärsman under den tid hon var ekonomiminister i regeringen Sarkozy.

Enligt Christine Lagardes försvarsadvokat Patrick Maisonneuve anser rätten att hon gjort sig skyldig till oaktsamhet, men tilldömer inte henne något straff.

Saken kommer inte heller att lagföras så att den ligger henne till last i framtiden. Domstolen tar på det sättet hänsyn till hennes höga ställning och hennes internationella rykte.

Christine Lagarde själv var inte närvarande idag när domslutet lästes upp, men hon var med under rättegångsdagarna i förra veckan.

Saken handlar ytterst om hur regeringen Sarkozy hanterade den rättsprocess där affärsmannen Bernard Tapie stämde den då statliga banken Crédit Lyonnais. Han kände sig lurad sedan banken som köpt hans andelar i Adidas, sedan sålde dem vidare med god förtjänst.

– Christine Lagarde var ekonomiminister i Sarkozys regering, då en skiljedomstol tog upp fallet igen och dömde staten att återbetala pengarna på motsvarande 4 miljarder kronor till Tapie.

Men under Hollandes regeringsperiod har en domstol beslutat att den återbetalningen var felaktig.

Rätten anser att Christine Lagarde borde ha ifrågasatt en så stor utbetalning av offentliga medel, och därför fälls hon, om än alltså symboliskt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".