Dan Eliasson, rikspolischef och Fredrik Furtenbach, Ekots inrikespolitiska kommentator.
Dan Eliasson, rikspolischef och Fredrik Furtenbach, Ekots inrikespolitiska kommentator. Foto: Tomas Oneborg/TT/Pablo Dalence/Sveriges Radio.

Furtenbach: Han får skulden för något som inte var hans idé

Ekots kommentator om dagens utspel från M och KD
3:40 min

Moderatledaren Anna Kinberg Batra och Kristdemokraternas partiledare krävde i dag att rikspolischefen Dan Eliasson ska avgå.

Eftersom Dan Eliasson redan är så hårt ansatt försvagar detta honom ytterligare, säger Ekots politiske kommentator Fredrik Furtenbach.

– Angrepp från de borgerliga brukar svetsa samman Socialdemokraterna och brukar lätt kunna viftas bort. Men Dan Eliasson är redan i gungning, främst på grund av internt missnöje i polisen och av lågt förtroende för myndigheten. Medialt är han en belastning för regeringen som det är nu. De tvingas förklara varför de har honom kvar, och det är förstås ingen bra situation för en myndighetschef.

– Han får skulden för en omorganisation som inte var hans idé, och som egentligen även Moderaterna ville ha.

Varför kräver Moderaterna hans avgång?

– Moderaterna profilerar sig just nu hårt inte bara på invandringsfrågor utan även på lag och ordning. De vill gärna ha konflikt med regeringen om polisen, medan regeringen inte verkar tro att den vinner på det.

– Det kan ju också vara så att Moderaterna räknar med att Eliasson ändå ryker snart, inrikesminister Anders Ygeman har ju krävt bättre resultat av honom snabbt, och då är det förstås bättre att kräva det innan. Då kan ju Moderaterna räkna hem en framgång om han går.

Varför kommer Moderaternas krav just nu?

– Eftersom Liberalerna och Sverigedemokraterna redan gjort det var det väl ingen chock direkt. Men Moderaterna har faktiskt tvekat. Den rättspolitiska talespersonen Beatrice Ask har avstått från att kräva hans avgång. Såvitt jag förstår har Moderaterna diskuterat om det är rätt att angripa en ämbetsman, det vanliga är ju att rikta kritiken mot personens chef, den ansvariga ministern.

Hur vanligt är det att partier kräver att en myndighetschef ska avgå?

– Det är ovanligt. 2006 krävde Moderaterna att Bo Bylund på Arbetsförmedlingen skulle avgå. När de sedan vann valet kunde Bylund ändå sitta kvar till 2008.

Vilken bedömning gör du, hur mån är regeringen om behålla Dan Eliasson?

– Jag tror att de ser honom som en belastning medialt nu, efter allt bråk kring polisen. Men om de tar bort honom nu river man i den nya myndigheten igen, och nya organisationen har inte satt sig. Det är heller inte lätt att skaka fram en ny person som framgångsrikt kan leda Sveriges största myndighet genom en jättelik förändring.

– Men att inrikesminister Anders Ygeman offentligt kräver bättre resultat snabbt av polisens ledning tycker jag ändå ger intrycket att det luktar bränt kring Dan Eliasson.

Relaterat

Mer om Svensk politik

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".