Margot Wallström, utrikesminister (S).
Margot Wallström, utrikesminister (S). Foto: Janerik Henriksson/Rainer Jensen/TT

Margot Wallström: Ett dåd som bär terrorns alla tecken

Margot Wallström om den misstänkta attacken i Berlin
7:16 min

12 människor miste livet och ett 50-tal skadades på måndagskvällen när en lastbil körde rakt in i en av Berlins största julmarknader. 

Margot Wallström, utrikesminister (S) säger i en intervju i P1-morgon att det här skapar en stor rädsla i hela samhället.

Hotbilden ligger kvar på en förhöjd nivå i Sverige men påverkas inte av den misstänka terrorattacken i Berlin, enligt Säpo. Margot Wallström menar att Sverige alltid är beredda och har en strategi sedan ett och ett halvt år till baka mot terrorism och arbetar aktivt mot allt som kan utgöra hot. 

– Det är framför allt en fråga för inrikesminister Anders Ygeman att svara på detaljerna kring detta. Men regeringen är beredd och vi har övningar som gör att vi förhoppningsvis ska kunna hantera en situation som skulle kunna uppstå, säger Margot Wallström (S).  

Finns det anledning att känna oro? 

– Terroristerna vill ju skapa en känsla av rädsla och skräck i hela samhället och det tycker jag inte att vi ska ge dem. Men vi kan så klart tänka tanken att det här kan hända även här. Man kan försöka att inte ta onödiga risker eller tänka sig för, säger hon.

Ska man gå på julmarknader? 

– Det tycker jag absolut. Man ska inte låta rädslan ta över.

Har ni haft kontakt med Tyskland? 

– Jag har på morgonen varit i kontakt med Frank-Walter Steinmeier, min tyska kollega och sagt att vi är beredda att hjälpa till om han tror vi kan assistera med något, säger Wallström (S)

Tyskland och Frankrike har haft lite olika strategier mot att bemöta terrorhotet. I Frankrike har man undantagstillstånd och mycket poliser ute på gatorna medan man i Tyskland inte håller samma höga profil. Drar du några slutsatser av det? 

– Jag vill inte kommentera eller spekuera i det, det är mer inrikesministerns sak att kommentera den typen av detaljer. Jag tror att man runt om i Europas huvudstäder känner att man måste vara beredd på att någonting kan hända. Terrorattacker av det här slaget kan ju hända överallt och vi vet inte om det är individer som känner sig uppmuntrade av Islamiska staten som uppmanat till den här typen av individuella dåd. Det innebär blir svårare att förbereda sig och veta var det kan hända men överallt finns det nog en höjd beredskap för terrordåd. 

Vad är viktigast att följa från regeringens håll? 

– Vi kommer följa det här noga och har kontakt med myndigheter och även politisk och diplomatisk kontakt. Vi kommer också se till så att det inte finns svenskar som behöver hjälp och assistans. Sedan är det en del av det europeiska samarbetet att erbjuda vår hjälp till Tyskland, säger Margot Wallström. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".