Belyst fasad
Säkerhetspolisens huvudkontor i Solna. Foto: Maja Suslin/TT

Säpo: Dådet i Berlin påverkar inte hotbilden

"Samlar in all information vi kan"
1:04 min

Terrorhotnivån i Sverige höjs inte efter Berlindådet.

Hotbilden mot Sverige påverkas inte med anledning av det misstänkta terrordådet i Berlin på måndagskvällen, uppger svenska Säkerhetspolisen.

 – Det som har hänt i Berlin är fruktansvärt och Säpo följer utvecklingen och samlar in all information vi kan om det som har hänt. Det är oklart. Och i nuläget innebär det som har hänt att hotbilden i Sverige inte har ändras, säger Nina Odermalm Schei, presschef på Säpo.

Hur arbetar svenska myndigheter efter att en sån här sak händer?

 – Svenska myndigheter har ett reglerat och nära samarbete när saker inträffar, exakt hur kan jag inte gå in på. Inte heller hur Säpo samarbetar med andra säkerhetstjänster, men det finns ett nära samarbete.

Hösten 2015 höjdes terrorhotnivån i Sverige till en fyra på en femgradig skala, detta efter Parisattackerna 13 september och misstankar om en terrorist på svensk mark. Några månader senare – i mars 2016 – beslutade säkerhetspolischef Anders Thornberg att terrorhotnivån skulle återgå till den hotnivå som rått i Sverige sedan hösten 2010: en trea på den femgradiga skalan.

Det är alltså den terrorhotnivån som rådet just nu. Bedömningen är baserad på underlag från både Nationellt centrum för terrorhotbedömning, NCT, och Säkerhetspolisen.

Gör händelsen i Berlin att det nu är närmre en höjning?

– Det fungerar inte så, att det kryper åt ena eller andra hållet. Utan det är en gemensam bild som Säpo och NCT tar fram, säger Nina Odermalm Schei.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".