Många säljare har inte tagit in den nya prisbilden, säger Jan Georg Byberg, fastighetsmäklare i Stavanger.
1 av 5
Många säljare har inte tagit in den nya prisbilden, säger Jan Georg Byberg, fastighetsmäklare i Stavanger. Foto: Sören Granath
I Oslo byggs mycket nytt, bland annat vid Aker Brygge.
2 av 5
I Oslo byggs mycket nytt, bland annat vid Aker Brygge. Foto: Sören Granath
I Stavanger rasade priserna när oljepriset föll.
3 av 5
I Stavanger rasade priserna när oljepriset föll. Foto: Sören Granath
Oroväckande prisutveckling, anser ekonomiprofessorn Lars Jonung.
4 av 5
Oroväckande prisutveckling, anser ekonomiprofessorn Lars Jonung. Foto: Sören Granath
Mer bubbeltendens i Norge än i Sverige, tycker Harald Magnus Andreassen som är chefsekonom på Swedbank i Norge.
5 av 5
Mer bubbeltendens i Norge än i Sverige, tycker Harald Magnus Andreassen som är chefsekonom på Swedbank i Norge. Foto: Sören Granath

Boprisrallyt i Norden oroar

Professor: En kraftig räntehöjning kan ändra hela kalkylen
9:15 min

På senare år har många varnat för den snabba prisutvecklingen på bostäder och risken för en bostadsbubbla som kan spricka och vilka följder det skulle kunna få. Men det är inte bara i Sverige vi sett ett boprisrally under de senaste åren. Hör Lunchekot special om den överhettade bostadsmarknaden i Norden.

I Norges oljehuvudstad Stavanger pressades priserna på bostadsmarknaden upp till nya rekordnivåer – tills oljepriset rasade sommaren 2014. Det senaste året har handlat mycket om att få säljarna att anpassa sig till nya, lägre marknadspriser, berättar Jan Georg Byberg, som är fastighetsmäklare i Stavanger.

Men den låga räntan och en allmänt stark norsk ekonomi har fortsatt att elda på bostadspriserna på andra platser i Norge, allra mest i Oslo där priserna gått upp 22 procent det senaste året.

Harald Magnus Andreassen, chefsekonom på Swedbank i Norge, ser stora risker med bostadsbyggandet som tagit ordentlig fart i Norge. Produktionen är så omfattande att många lägenheter nu står tomma och det kan vända prisutvecklingen, tror han.

Danmark upplevde ett ras på fastighetsmarknaden strax före finanskrisen 2008, men nu har den låga räntan fått priserna att ta fart igen, säger Claes Bäckman som är forskare vid Ekonomihögskolan i Lund och som inom kort lägger fram en doktorsavhandling om den danska fastighetskrisen.

Lars Jonung, professor emeritus vid Ekonomihögskolan i Lund, ser för svensk del att de ekonomiska obalanserna ökar och att vi hamnat i en zon där en kraftig räntehöjning kan ändra på hela kalkylen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".