almega-tjänst

Svårt hitta arbetskraft trots god tillväxt

Chefsekonom, Almega: Det är verkligen ett problem
1:07 min

Det är en stark efterfrågan och fortsatt god tillväxt i tjänstesektorn visar en ny rapport från arbetsgivarorganisationen Almega. Men många företag har fortsatt svårt att hitta personal.

Det mesta tyder på att även 2016 blir ett bra år för tjänstesektorn. För Almegas tjänsteindikator för årets fjärde kvartal tyder på att tillväxten för hela 2016 kommer ligga i närheten av samma siffra som förra årets, då tillväxten landade på 4,4 procent

Främst är det företagstjänster inom bland annat IT och teknik som går bra, men även vård- och omsorgsbranschen har gått mycket bra under året som gått.

Trots en fortsatt bra tillväxt, finns det bekymmer inom branschen. Och ett sådant är den ökande bristen på rätt typ av arbetskraft, vilket hållit tillbaka jobbtillväxten i branschen.

– Sysselsättningen skulle egentligen fortsätta öka, men den har börjat minska tredje kvartalet, säger Lena Hagman chefsekonom på Almega,

Enligt henne är det här är illavarslande.

– Det bromsar produktionstillväxttakten för de här branscherna. De kan inte producera i den takt som de egentligen skulle kunnat om de hade haft tillräckligt med personal. Det är verkligen ett problem för då kan det leda till att de tappar marknadsandelar till konkurrenter, säger Lena Hagman, chefsekonom på Almega.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".