barn på förskola
Satsningen har snarare medfört en ökning av sjukfrånvaron, konstateras i en ny rapport. Foto: Pontus Lundahl/TT

Hygiensatsning i Göteborg gav inte friskare barn i förskolan

Stor personalomsättning är en förklaring
1:35 min

Ett projekt i Göteborg för att förbättra hygienrutiner inom förskolan ledde inte till minskad sjukfrånvaro. Tvärtom ökade sjukfrånvaron marginellt.

Projektet Hygiensjuksköterska i förskolan, HYFS, startade i Göteborg 2006. Under ett antal år fick alla stadens förskolor besök av en hygiensjuksköterska och pedagogerna utbildades bland annat kring vikten av handtvätt och god hygien vid blöjbyten.

Målet var att smittspridningen bland förskolebarnen skulle minska och sjukfrånvaron sjunka. 

Tidigare mindre utvärderingar som gjorts av delar av projektet har visat på goda resultat, med minskad sjukfrånvaro bland förskolebarn.

Men nu visar en stor utvärdering av projektet, som gjorts av Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU, att satsningen inte lett till minskad sjukfrånvaro. "Om något så verkar den ha medfört en ökning", konstateras det istället i rapporten. 

Hygiensjuksköterska Marianne Bengtsson, som lett projektet, tror att stor personalomsättning på förskolorna är en förklaring. 

– Det är många pedagoger som slutar, mycket ny personal, mycket vikarier. Det gör ju att den här kunskapen inte hålls kvar på förskolorna, säger hon. 

En stor kartläggning som Socialstyrelsen gjorde 2009, visade att det brister i kunskap och rutiner kring hygien på många förskolor.

Eftersom barn på förskolor är mer sjuka än barn som är hemma, är det viktigt att fortsätta arbetet med att förbättra hygienrutiner och öka kunskapen ute på förskolorna om hur man minskar smittspridning, menar hygiensjuksköterska Marianne Bengtsson.

Men stor personalomsättning på förskolor är alltså ett hinder i det arbetet. En annan svårighet är att många förskolor i dag har ett annat arbetssätt än tidigare.

– Tidigare jobbade man traditionellt med sin lilla avdelning. Men numera jobbar man mycket mer i storarbetslag. Det påverkar förstås också sjukfrånvaron bland barnen: Ju större grupper, desto större möjlighet att smitta kan spridas, säger Marianne Bengtsson. 

Mer om Medicin & hälsa

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".