Rysslands ambassadör sköts till döds i Ankara.
Rysslands ambassadör sköts till döds i Ankara. Foto: Foto: Natalia Kolesnikova/TT

Ryssland ska kämpa hårdare mot terrorism

Syftet med dådet var att förstöra Turkiets och Rysslands relation
1:37 min

Efter mordet i Ankara i går på den ryske ambassadören Andrei Karlov, säger i dag Rysslands utrikesminister att man inte kommer att göra några som helst eftergifter till terrorister.

I dag möts utrikesministrarna för Ryssland, Turkiet och Iran i Moskva för att diskutera Syrienkriget och Rysslands Sergei Lavrov sa bestämt att mordet igår övertygat Ryssland att kämpa ännu hårdare mot terrorismen, inte minst i Syrien.

Mordet på den ryske ambassadören fångades på film. Den 22-årige mördaren, anställd inom Ankarapolisen, skjuter ambassadören med flera skott i ryggen och skjuter sedan i luften. Han skriker sedan bland annat "glöm inte Aleppo, glöm inte Syrien." Han hotar med att alla som gjort sig skyldiga till övergrepp i Aleppo kommer att ställas till svars, en efter en.

Det är oklart om gärningsmannen agerade på egen hand eller i samarbete med någon grupp. Turkisk polis har gripit flera personer, bland andra mannens familj som förhörs. Både Turkiets president Tayyip Erdoğan och hans ryska kollega Vladimir Putin säger att syftet med dådet var att förstöra Turkiets och Ryssland allt närmare relation.

Men nu ska länderna istället samarbeta i utredningen av mordet och redan har ett ryskt undersökningsteam landat i Ankara.

Turkiets utrikesminister säger att hela Turkiet i dag sörjer den mördade ambassadören och hans ryska kollega uttrycker uppskattning för Turkiets snabba och resoluta agerande under tragedin.

Inför utrikesministermötet i Moskva om Syrien sa Rysslands utrikesminister Sergei Lavrov också att mordet på ambassadören övertygat Ryssland om att kämpa hårdare mot terrorismen. 

Han sa också att det blivit än viktigare att nå konkreta resultat vid trepartssamtalen i Moskva om Syrien i dag, utan att på något sätt ge eftergifter till terrorister.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".