Elev i korridor.
Foto: Jessica Gow / TT

Moderatpolitiker vill stoppa skola för gömda barn

"Om man egentligen ska flytta från landet blir det märkligt om man blir beviljad skolgång samtidigt"
2:11 min

Flera moderater går nu emot sitt eget parti och tycker att barn som gömmer sig efter att ha fått avslag på sin asylansökan inte längre ska ha rätt att gå i skolan.

En av dem som vill ändra regelverket är Lars-Ingvar Ljungman, ordförande för Moderaterna i Skåne.

– Ja, alltså har man fått sin sak prövad och inte fått asyl, ska man egentligen flytta från landet, och då blir det märkligt om man blir beviljad skolgång samtidigt, säger han.

Det var 2013 som lagen ändrades så att även barn som saknar tillstånd att vistas i landet fick rätt att gå i skolan. Det gäller till exempel barn vars familjer gömmer sig efter ett avslag på asylansökan.

För några veckor sedan gick Anna König Jerlmyr, oppositionsborgarråd i Stockholms ut och argumenterade för att ta bort dagens regler.

Enligt König Jerlmyr ska det ses mot bakgrund av att den socialdemokratiskt ledda majoriteten i Stockholms stad kommer att driva igenom riktlinjer om att gruppen papperslösa och gömda ska kunna få rätt till ekonomiskt bistånd, något hon tycker är fel. Hon vill därför ta ett helhetsgrepp om dessa frågor, där skolgången är en del.

– Ska man ge skolgång till papperslösa, så tar man också resurser från de barn som ska stanna i Sverige, och jag menar att det är dags att ompröva skolgång för papperslösa eftersom det är en grupp som illegalt vistas i landet. Vi måste fokusera på de 100 000 som bara nästa år kommer till våra kommuner, säger Anna König Jerlmyr.

Även Göteborgs moderata oppositionsborgarråd, Jonas Ransgård, anser att det är fel att den som håller sig undan domstolsbeslut får gå i skola.

– Jag tycker att man bidrar till att bygga upp ett skuggsamhälle, där ett ja till asyl och uppehållstillstånd i Sverige är ett ja, men där nej inte är ett nej, säger han.

Från Malmö-moderaterna kommer också kritik. Oppositionsrådet Torbjörn Tegnhammar vill inte begränsa rätten får något barn att gå i skola, men däremot strama åt regler för hur skolor informerar polisen om barnen.

– I det skede gränspolisen ringer och frågar, i vilken skola går de här barnen, då måste skolorna och kommunen ställa upp med den informationen. Och då får det en naturlig konsekvens, att då kommer deras föräldrar inte längre att ha dem i skolan. Och då kommer inte skolan heller att underlätta för människor att leva som gömda i strid mot gällande lagstiftning, säger Torbjörn Tegnhammar.

Beslutet att låta papperslösa och gömda barn gå i skolan fattades under alliansregeringen och drevs framför allt av de mindre allianspartierna som fick med sig Moderaterna.

I dag är det bara Sverigedemokraterna bland riksdagspartierna som vill dra tillbaka rättigheten.

Moderaterna centralt har inte några förslag på att begränsa rätten till skola. Men Lars-Ingvar Ljungman, Skånemoderaternas ordförande anser alltså att det är dags för partiet att ompröva sin hållning nu.

– Än så länge har man inte kommit med sådana förslag, men jag utgår från att det kommer så småningom, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".