Volvo Anders Oscarsson
Volvo-aktier köps av bland annat AMF. Anders Oscarsson är aktiechef och ägaransvarig på AMF. Foto: Björn Lindgren/TT, AMF.

Volvo Cars åter delvis svenskt

"Vi tror att det här är en bra affär"
2:12 min

Idag står det klart att biltillverkaren Volvo Cars åter har fått flera svenska delägare, vid sidan av den kinesiska huvudägaren Geely Holding.

AMF, Första AP-fonden och Folksam, är de tre svenska institutioner som nu köper preferensaktier i Volvo Cars för totalt 5 miljarder kronor.

– Vi tror att det här är en bra affär för våra sparare. Dessutom tror jag att det är bra för "Industri AB Sverige" att vi kanske får behålla Volvo Cars i Sverige, och kanske eventuellt en framtida börsnotering, säger Anders Oscarsson, aktiechef och ägaransvarig på pensionsbolaget AMF, till Ekot.

Vid en eventuell börsnotering kan preferensaktierna omvandlas till vanliga B-aktier.

Hur självklart är det, som du bedömer det, att det blir en börsnotering så småningom?

– Man ska inte ta någonting för givet, men det är ett spår som har blivit mer tydligt tack vare den här affären, säger Anders Oscarsson.

Kinesiska Geely köpte biltillverkaren Volvo 2010, av amerikanska Ford.

Fordonsanalytikern Hampus Engellau på Handelsbanken tror att dagens aktieaffär är ett första verkligt steg mot en börsintroduktion av biltillverkaren från Göteborg. Dagens 5 miljarder kronor i nytt kapital räcker nämligen inte för bolagets expansionsplaner, enligt Engellau.

– Man ska tillverka en miljon elbilar och hybrider 2025. Idag tillverkar man kanske 550 000 i år. Det är klart att det kommer kräva ordentliga investeringar!

– Dels är det finansieringen av nya bilar. Elbilarna kommer byggas på ett annat sätt, men också att man breddar modellprogrammet, säger Hampus Engellau.

– Så min bedömning är att man kommer behöva investera mer, och ta in mer pengar.

Fast fordonsanalytikern poängterar att det inte är helt lätt att veta hur Volvos kinesiska ägare resonerar. Den väntade börsintroduktionen kan dröja.

– Genom att man gör den här lösningen, den här anskaffningen, kanske man väljer att skjuta på en notering kanske ett år eller två. Det beror lite på hur värderingen på bilbolag utvecklas på börsen och hur bilkonjunkturen utvecklas under nästa år.

I år tycks Volvo Cars gå mot nya rekord, både vad gäller rörelsevinst och antal sålda bilar. 2015 var det första året då biltillverkaren lyckades sälja mer än en halv miljon bilar globalt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".