Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det var från USNS Bowditch som den amerikanska undervattensfarkosten utgick ifrån.
Det var från USNS Bowditch som den amerikanska undervattensfarkosten utgick ifrån. Foto: Wikimedia Commons

Obemannad undervattensfarkost till USA

Ökad spänning mellan de båda länderna
2:09 min

Kina har återlämnat en obemannad undervattensfarkost till USA, efter en incident som ökat spänningen mellan de båda länderna.
Undervattensfarkosten drogs upp av kinesisk militär på internationellt vatten.

Kinesisk militär har i dag lämnat tillbaka den obemannade amerikanska undervattensfarkost som drogs upp ur vattnen nära Filippinernas kust i torsdags, det bekräftas nu av både amerikanska och kinesiska källor.

Farkosten togs upp och beslagtogs med motiveringen att den hotade säkerheten för andra fartyg, enligt det kinesiska försvarsdepartementet.

Enligt ett uttalande från departementet i dag ska undervattensfarkosten ha lämnats tillbaka efter "vänskapliga" samråd. Men vänligheten i Sydkinesiska havet tycks hotas allt mer regelbundet i takt med att Kina bygger ut konstgjorda öar och med landningsbanor och utrustning som kan användas av kinesisk militär och Kinas växande ubåtsflotta.

Den obemannade amerikanska undervattensfarkosten som beslagtogs ska enligt amerikanska representanter ha varit ute för att samla in information om salthalt och havsströmmar, information som kan användas för att underlätta ubåtstrafik.

Efter att den obemannade undersökningsfarkosten återlämnats i dag underströk USA:s försvarshögkvarter i ett uttalande att man kommer att fortsätta att låta sina fartyg trafikera Sydkinesiska sjön, i enligt den internationella lagen om navigationsrätt.

Kina är bara ett av fler grannländer som gör anspråk på ett antal rev och atoller i havet, men har den senaste tiden befäst sitt inflytande med stora byggprojekt. Man hör också oftare ordet "fäderneshav" i Kina, där rätten till stora delar av Sydkinesiska havet blivit ett allt viktigare anspråk i takt med att Kina byggt hangarfartyg och en större undervettensflotta.

Under helgen sammanträde en kinesisk forskningskonferens i Shenyang för att diskutera Kinas egna satsningar på obemannade undervattensfarkoster.

Hur konflikterna kring Sydkinesiska havet kommer att hanteras i framtiden tycks mer osäkert i och med Donald Trumps tillträde som president i USA. Redan innan han tillträtt har han lyckats provocera Kinas regering i en av de allra känsligaste frågorna, genom att ifrågasätta USA:s långa tradition av att erkänna Kina och officiellt ignorera den självstyrande demokratiska ön Taiwan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".