Sedlar på tvättlina. Foto: Fredrik Sandberg/TT.
Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Fler rapporter om penningtvätt

Ny lagstiftning är en förklaring
1:46 min

Antalet anmälningar och rapporter om penningtvätt har ökat kraftigt i år.

Enligt kammaråklagare Katarina Mörnstad vid Ekobrottsmyndigheten har fokuset på den här brottsligheten skärpts efter att lagstiftningen stramades upp för ett par år sedan.

– Vi har blivit bättre på att se och identifiera penningstvätt. Det gäller även de myndigheter som gör anmälningar till oss, som Skatteverket och Finanspolisen. Även bankerna har blivit bättre på att se penningtvättsförfaranden, och de anmäler ju det de ser till Finanspolisen.

Just Finanspolisen har fram till sista oktober fått in nära 10 000 penningtvättsrapporter, en ökning med elva procent jämfört med motsvarande period i fjol. Siffror från Brottsförebyggande rådet visar en uppgång av antalet anmälningar om penningtvättsbrott med 26 procent hittills i år jämfört med i fjol.

Ekobrottsmyndigheten, som främst har han om brott inom näringsverksamhet, har i år tagit emot 40 procent fler ärenden om misstänkt penningtvätt jämfört med i fjol.

Ny lagstiftning har alltså förenklat möjligheterna att driva penningtvättsmål och samtidigt gett bättre förutsättningar till fler fällande domar framöver säger Katarina Mörnstad.

 – De stora ändringarna i den nya lagstiftningen är att vi inte längre behöver bevisa ett konkret förbrott. Vi behöver alltså inte kunna säga exakt från vilket brott egendomen som tvättas kommer ifrån, och det hjälper oss när vi ska bevisa penningtvättsbrottet.

Frågan är sedan om antalet anmälningar och rapporter om misstänkt penningtvätt återspeglar en faktisk ökning av brotten, eller bara visar på att myndigheterna mer fått upp ögonen för den verkliga omfattningen. Katarina Mörnstad tror mycket på det senare – att ett mörkertal börjar naggas i kanten.

 – Vi tror inte att brottsligheten har ökat, utan sannolikt har myndigheterna blivit bättre på att uppmärksamma den här typen av brott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".