Polisens kriminaltekniker, bil har körts in i butik för att kunna råna, polisavspärrning.
Regeringen vill bland annat höja minimistraffet för grovt rån. Foto: Fredrik Sandberg/TT. Montage: Sveriges Radio.

Regeringen föreslår skärpta straff för allvarliga brott

1:29 min

Regeringen vill skärpa straffen för en rad allvarliga våldsbrott, enligt vad Ekot erfar. Bland annat ska minimistraffet för grov misshandel, grov utpressning och grovt rån höjas.

På en presskonferens i dag ska justitieminister Morgan Johansson och inrikesminister Anders Ygeman presentera nya åtgärder i kampen mot den organiserade brottsligheten.

Ett av förslagen är - enligt uppgift till Ekot - skärpta straffskalor för sex olika brottstyper.

Regeringen vill bland annat höja minimistraffet för grov misshandel och för grov utpressning från fängelse i ett år - till fängelse i ett år och sex månader.

Samtidigt höjs minimistraffet för grovt rån från fängelse i fyra år - till fängelse i fem år. Och för grovt olaga hot och grovt olaga tvång från fängelse i sex månader till fängelse i nio månader.

Bakgrunden är att den så kallade straffmätningsreform som genomförs 2010 - i syfte att höja straffen för allvarliga våldsbrott - inte har haft tillräcklig effekt, enligt regeringen.

Förslaget ska nu granskas av juristerna i lagrådet - och tanken är att de nya reglerna ska träda i kraft den första juli 2017.

Det var den förra justitieministern Beatrice Ask som gav riksåklagaren Anders Perklev i uppdrag att se över straffskalorna för en rad allvarliga våldsbrott.

Och förslaget om skärpta straff bedöms ha starkt stöd i riksdagen. En majoritet - bestående av alliansen och Sverigedemokraterna - krävde redan i mars förra året att regeringen ska genomföra utredarens förslag. Justitieminister Morgan Johansson har också fått hård kritik för att han har dröjt med att lägga fram en proposition.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista