Anna Carlstedt tar över uppdraget som regeringens samordnare mot våldsbejakande extremism.
Anna Carlstedt tar över uppdraget som regeringens samordnare mot våldsbejakande extremism. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ny samordnare mot våldsbejakande extremism

"Vi ser hur förtroendevalda och tjänstemän hatas och hotas"
1:57 min

Anna Carlstedt var tidigare ordförande för Röda Korset. Nu blir hon ny samordnare mot våldsbejakande extremism efter avgående Hillevi Engström.

– Den största utmaningen är det allmänna hotet och de strömningar som finns i samhället. Vi ser hur förtroendevalda och tjänstemän både hatas och hotas därför att man står upp för demokratin. Vi ser också våldsbejakande extremism i flera olika former i Sverige, säger Anna Carlstedt.

Anna Carlstedt tar över uppdraget som nationell samordnare vid årsskiftet. Under det närmaste året kommer hon att leda arbetet mot våldsbejakande extremism på uppdrag av regeringen. En stor utmaning har varit hur kommunerna arbetar på lokal nivå.

I våras saknade hälften av landets kommuner en klar bild över hur läget ser ut när det kommer till våldsbejakande extremism. Bara sju procent sa sig ha en handlingsplan på området.

När en ny rapport nu ska tas fram tror Anna Carlstedt att det arbete som genomförts under den tidigare samordnaren ska slå igenom.

– Vi vet att det är många kommuner nu som har kommit längre. Vi kommer också att besöka alla kommuner tillsammans med länen för att få den samlade lägesbilden. Men vi vet att de flesta kommuner nu verkligen har det här på agendan och att man också efterfrågar expertis och stöd och hjälp från samordnaren för att utveckla arbetet, säger Anna Carlstedt. 

Carlstedts uppdrag sträcker sig över det kommande året, därefter föreslås myndigheten för samhällsskydd och beredskap ta över uppdraget. Det skulle enligt ett betänkande som lämnades över till regeringen i dag innebära att MSB tar över den nationella samordningen. Medan länsstyrelserna får ökat ansvar för att samordna kommunerna.

En bättre samverkan mellan civilsamhället och kommunerna menar kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke är avgörande för det fortsatta arbetet.

– Om vi inte löser det här problemet, river de här hindren för samverkan. Då kommer vi aldrig i tidiga, tidiga skeden kunna identifiera individer som riskerar att radikaliseras eller har radikaliserats och kanske till och med planerar våld mot samhället, säger Alice Bah Kuhnke (MP).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".