Finansminister Magdalena Andersson (S).
Finansminister Magdalena Andersson (S). Foto: Tomas Oneborg/TT.

Fortsatt tillväxt men låg inflation

Finansministern: Två år med överskott
1:29 min

Tillväxten håller i sig och arbetslösheten ser ut att fortsätta sjunka, enligt regeringens senaste ekonomiska prognos. Däremot dröjer det innan Riksbanken kan nå inflationsmålet på två procent.

Det var en positiv finansminister som presenterade Finansdepartementets senaste ekonomiska prognos på Rosenbad i dag.

– Två år med mig som finansminister har inneburit två år med överskott i de offentliga finanserna, säger Magdalena Andersson.

Regeringen och Konjunkturinstitutet, KI, som också släppte sin senaste prognos i dag, är eniga om att tillväxten i år på 3,4 procent, mattas av de kommande åren. Enligt regeringen till 2,4 procent nästa år. Arbetslösheten spås sjunka successivt från årets knappa 7 procent till 6,2 procent 2020.

Minusräntan ser ut att finnas kvar under flera år. Först 2020 bedömer KI att Riksbanken kan nå inflationsmålet på två procent, vilket innebär att reporäntan ser ut att ligga under noll fram till 2019.

– Det innebär att finanspolitiken behöver vara mer redo vid en konjunkturnedgång. Då är det positivt att vi vänt underskott till överskott, säger Magdalena Andersson (S).

Inkomstklyftor ska spela större roll i kommande prognoser, som kommer att innehålla den så kallade gini-koefficienten, ett mått på fördelningen av inkomst i samhället.

– Vi ser att ökad ojämlikhet inte är bra för tillväxten, säger Magdalena Andersson.

Har ni satt upp något mål?

– Nej, men vi kommer att göra prognoser för ojämlikheten på ett sätt som inte gjorts tidigare.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".