Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fritt val av hörapparat kritiseras av Socialstyrelsen

Publicerat tisdag 20 december 2016 kl 17.37
Bo skulle först betala 24 000 kronor för hörapparater
(2:41 min)
Pensionären Bo med sin hörapparat som han tillslut fick betala 600 kronor för.
1 av 2
Pensionären Bo med sin hörapparat som han tillslut fick betala 600 kronor för. Foto: Anna Larsson/Sveriges Radio.
Bildtext: Mattias Lundekvam, förbundsordförande i HRF, Hörselskadades riksförbund, är kritisk mot systemet med fritt val av hörapparater.
2 av 2
Bildtext: Mattias Lundekvam, förbundsordförande i HRF, Hörselskadades riksförbund, är kritisk mot systemet med fritt val av hörapparater. Foto: Anna Larsson/Sveriges Radio.

Systemet med fritt val för den som behöver hörapparat, får allvarlig kritik i en ny rapport från Socialstyrelsen. Enligt rapporten minskar i stället valfriheten.

Socialstyrelsen kritiserar systemet med fritt val av hörapparat som används i Stockholm och Skåne. Skälet är bland annat att utbudet av hörapparater har blivit mindre och att patienternas delaktighet har minskat.

För ett år sedan skulle Bo, som är pensionär och bor i Stockholm, prova ut sina första hörapparater på en privat mottagning i Stockholm. Han rekommenderades att köpa ett par för 24 000 kr, trots att han kunde ha fått ett par ur landstingets sortiment och bara betalat patientavgiften på 600 kronor.

– Då plockade de fram ett par åt mig då, de skulle gå på 24 000 kronor och jag tyckte väl det var lite mycket, men jag behövde ju höra, berättar Bo.

Väl hemma igen började Bo räkna efter, och kom fram till att han faktiskt inte hade råd.

– Det här går inte, jag klarar inte det här med min pension på 11 600 kronor, det är omöjligt att få ihop de här pengarna, fortsätter han.

Systemet med fritt val på hörselområdet, används i Stockholm och Skåne. Det innebär att man antingen kan få en hörapparat från landstingets upphandlade sortiment eller köpa en hörapparat via fritt val. I det senare fallet subventionerar landstingen med mellan 2000 till 3 000 kr, resten får man betala själv.

När Bo ringde Hörsellinjen, fick han veta att han inte behövde betala mer än patientavgiften på 600 kronor för att få ett par hörapparater. Men problemet är att många hörselmottagningar ägs av koncerner som samtidigt äger hörapparattillverkare.

För dem finns alltså pengar att tjäna om man kan sälja sina egna hörapparater, istället för landstingets upphandlade sortiment.

I en ny rapport kritiserar Socialstyrelsen nu modellen för att den inte lett till större valfrihet, eftersom det inte finns oberoende butiker där man kan gå och prova ut hörapparater.

Dessutom saknas oberoende konsumentupplysning om de olika modellerna. Styrelsen skriver också att audionomerna som arbetar med hörselvård och utprovning, får dubbla roller när man samtidigt ska vara vårdgivare, och försäljare av det egna utbudet.

På Hörselskadades Riksförbund, HRF, håller ordföranden Mattias Lundekvam med om kritiken.

– Det har ju lett till en väldigt stor osäkerhet hos patienterna och att det finns en stor kategori av människor som måste betala väldigt mycket extra för att få hörapparater som de egentligen borde kunna få gratis av landstinget.

Förbundet har länge krävt att systemet ska förändras, eftersom det inte lett till ökad valfrihet, säger Mattias Lundekvam.

– Nej faktiskt inte. Vi har haft en farhåga i många år om att det inte skulle bli så. Nu i Socialstyrelsens rapport är det väldigt tydligt. De pekar på att det blivit tvärtom, att det blivit mindre valfrihet med det här systemet.

Kan det vara så att privata vårdgivare har högre kvalitet på sina apparater?

– Det finns inga belägg för det. Istället handlar det om hur landstingen väljer att upphandla sina sortiment av hörapparater. Nere i Skåne där man har ett bra upphandlat sortiment, där ger användarna ett högre betyg för det upphandlade sortimentet än för det privata, säger Mattias Lundekvam.

Nu hoppas Hörselskadades Riksförbund att regeringen ska lyssnar på Socialstyrelsen och skrota systemet med fritt val av hörapparater

– Vi kan konstatera att i rapporten finns ju inga som helst argument kvar för att behålla det här fritt val-systemet, så vi hoppas att regeringen väljer att skrota det här systemet runt om i landet, säger Mattias Lundekvam.

Bo, som använt sina landstingssubventionerade hörapparater i ett år nu, tycker att de fungerar bra.

– Jag tycker de fungerar jättebra, i alla fall för mina behov. Det går bra när vi går på teater och allting, avslutar han.

Nästan halv miljon hör dåligt

Av landets 1,4 miljoner hörselskadade är det drygt 455 000 som har hörapparat.

Varje år förskrivs det 85 000 hörapparater i Sverige, ungefär 25 procent av dem i Skåne och Stockholm.

Majoriteten av landstingen driver sina egna hörselmottagningar. Där är audionomerna som testar hörseln och provar ut hörapparater anställda av landstinget. Men i Skåne och Stockholm finns privata hörselmottagningar vars ägare också äger hörapparattillverkare. Det finns alltså ekonomiska skäl för mottagningarna att marknadsföra sina egna hörapparater, enligt Socialstyrelsen.

Syftet med det här systemet som kallas "fritt val" har varit att främja delaktighet och inflytande. Men i Socialstyrelsens nya rapport konstateras att utbudet snarare har begränsats. I rapporten skriver man också att audionomernas dubbla roller som vårdgivare och försäljare står i konflikt med varandra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".