Skottland vill stanna i EU

1:39 min

I Skottland har försteminister Nicola Sturgeon i dag lagt fram sin plan för hur Skottland ska kunna stanna kvar inom EU:s inre marknad, även om resten av Storbritannien lämnar.

Nicola Sturgeon är försteminister, det vill säga ledaren för det skotska regionala parlamentet. Vi föreslår att Storbritannien som helhet blir kvar inom den inre marknaden och tullunionen, sa Nicola Sturgeon i dag. 

Om Sturgeons plan inte accepteras, kommer Skottland att kräva att ensamt få stanna kvar inom den inre marknaden, även om resten av landet lämnar. Och om inte heller det går, så kommer hon att föreslå, att Skottland ordnar en ny folkomröstning om att bryta sig loss från Storbritannien och bli ett eget land.

Folkomröstningen om medlemskapet i EU har skapat starka spänningar inom Storbritannien. Landet som helhet röstade för att lämna EU. Men både i Skottland och Nordirland, röstade befolkningen med stor majoritet för att stanna kvar. 62 procent av skottarna röstade för EU.

Nicola Sturgeon menar att någon form av norsk lösning kan användas. Norge är inte medlem i EU, men har ändå tillgång till den inre marknaden. Det är dock i dagsläget svårt att se, hur en del av ett land skulle kunna stanna kvar inom den inre marknaden. Och alltså ha helt andra handelsvillkor med EU än resten av landet.

Det går att se Sturgeons utspel i dag som en stark påtryckning om vilken form av Brexit som regeringen ska förhandla fram med EU. Utan en uppgörelse som innebär fortsatt tillgång till den inre marknaden, så riskerar landet att brytas upp.

EU:s inre marknad

Fri rörlighet för varor, tjänster, kapital och personer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista