Lastbilen som körde in i en folkmassa i Berlin.
Lastbilen som körde in i en folkmassa i Berlin. Foto: Odd Andersen/AFP

Den misstänkte för attacken i Berlin har släppts

"Det har väckt mycket oro"
2:32 min

Den man som greps efter lastbilsdådet i Berlin har släppts, uppger chefsåklagaren enligt Reuters.

Terrorrörelsen IS påstår via ett av sina propagandaorgan att den ligger bakom lastbilsattacken i Berlin, rapporterar Reuters. Uppgifterna har inte bekräftats.

Enligt åklagaren finns inte tillräckliga bevis för att fortsätta förundersökningen mot den misstänkte.

Osäkerheten ökade under tisdagen om tysk polis hade gripit rätt gärningsman. Chefsåklagare Peter Frank sade tidigare på en presskonferens att man inte heller vet om det handlar om en ensam gärningsman eller om flera personer varit inblandade.

En misstänkt gärningsman, en 23-årig flykting från Pakistan, greps redan några timmar efter att en lastbil på måndagen kört rakt in i en julmarknad nära Kurfürstendamm i Berlin. Tolv personer dog och många av de nära 50 skadade är fortfarande illa däran.

– Vi måste vänja oss vid tanken att han inte är gärningsmannen eller inte hör till en attentatsgrupp, sade Frank, vid den federala högsta domstolen, tidigare under tisdagen.

Polisens utredare har inte hittat några blod- eller dna-spår från 23-åringen i lastbilen. De har heller inte upptäckt några krutrester på honom.

De tyska utredarna utgår från att det handlar om ett terrorattentat, men ingen terrorgrupp har tagit på sig ansvaret för dådet. Det finns uppenbara likheter med attentatet i Nice i somras och att välja en julmarknad som mål kan också tyda på islamistiska motiv, men frågetecknen är fortfarande många, konstaterar åklagaren.

– Vi har ingen bekännelsevideo ännu, sade Frank.

På Twitter skriver Berlinpolisen att den är på sin vakt.

"Var på er vakt ni också", skriver polisen till allmänheten.

Enligt anonyma poliskällor till tidningen Die Welt är gärningsmannen fortfarande beväpnad, på fri fot och kan göra ytterligare skada.

Tidigare framträdde en märkbart berörd Angela Merkel vid en kort pressträff. Förbundskanslern sade att händelsen är en attack mot hela det tyska samhället.

- Även om det känns svårt just nu, så måste vi hitta kraften att leva det liv som vi vill leva här i Tyskland: fritt, tillsammans och öppet, sade Merkel.

Händelsen har redan väckt politiska reaktioner i Tyskland, där det är val nästa höst. Efter attentatet lägger Frauke Petry, partiordförande i invandringskritiska AFD, skulden för händelsen på Angela Merkel och hennes flyktingvänliga politik.

Österrikes inrikesminister Wolfgang Sobotka sade i en intervju med radiokanalen ORF att han bett landets regionala polisstyrkor att öka säkerhetsåtgärderna. Han efterlyser också utökade kontroller av flyktingar som rör sig längs med den så kallade Balkanrutten, för att få bättre möjligheter att kunna förhindra att utländska jihadister tar sig in i Europa.

Relaterat

Mer om Europa

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".