En bild på en person sedd bakifrån som bär flera kassar.
Arkivbild. Foto: Jon Olav Nesvold /NTB Scanpix / TT

Terrororo kan påverka handeln

Det förmodade terrordådet i Berlin skapar oro även i den svenska julhandeln.

– Vi kan få en kortsiktig effekt, men ganska snart återgår det till det normala, säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel.

Den för handeln så viktiga julkommersen är inne i sitt slutskede. Ett terrordåd som återigen väcker människors oro är ingen julklapp för butiksinnehavarna. Men rädslan brukar snabbt klinga av.

– Det såg vi också efter sprängningen på Drottninggatan, säger Per Geijer.

Det är nu sex år sedan en självmordsbombare sprängde sig själv till döds mitt i julhandel i Stockholms centrum.

Terrororon har gött säkerhetsbranschen de senaste åren, handlare och gallerior skriker efter säkerhetspersonal för att skapa trygghet i julklappsbestyren. Efterfrågan på väktare, speciellt i julhandeln, är stor, enligt säkerhetsbranschen. Grundorsaken är polisens begränsningar där väktarna bir ett slags reservförsvar, enligt Björn Ericsson, branschexpert på Säkerhetsföretagen.

– Numer patrullerar väktare även på dagtid, inte bara nattetid. Många kunder vänder sig till oss för att man inte längre litar på polisen, säger Björn Ericsson.

Även Per Geijer är inne på samma spår och ser en kraftig ökning av antalet väktare som en konsekvens av färre synliga poliser.

– Så är det absolut, och främsta skälet är att det inte finns några poliser på stan, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".