Stefan Ingves chef för Riksbanken.
Riksbankens reporäntan ligger kvar på minus 0,5 procent. Foto: TT

Räntan kvar på minus 0,5 procent

Ekonomiekots Johan Prane om det väntade beskedet
1:19 min

I dag gav Riksbanken beskedet att räntan ligger kvar på en historiskt låg nivå.

Enligt Riksbanken finns det faktorer som verkar mot att inflationen blir 2 procent, som är Riksbankens mål. Därför måste Riksbanken fortsätta att elda på ekonomin, enligt Riksbankens direktion.

Riksbankens beslut att låta räntan ligga stilla var väntat av de flesta bedömare. Riksbankens bedömning är att räntan inte höjs förrän i början av 2018, alltså om mer än ett år.

Men det har hänt tidigare att Riksbanken har ändrat sådana beslut.

Riksbanken har också beslutat att fortsätta att stimulera ekonomin, och som man hoppas också inflationen, genom att fortsätta att köpa statsobligationer med nya pengar.

De flesta bedömare har spått oförändrad ränta.

Riksbankens ränta har legat på minus en halv procent sedan februari i år då Riksbanken förvånade många bedömare genom att sänka räntan med 0,15 procentenheter, från en redan mycket låg nivå.

Vid det förra räntebeslutet i oktober sa Riksbanken att konjunkturuppgången i svensk ekonomi fortsätter men det kommer att ta längre tid än vad man tidigare trodde för inflationen att nå målet på 2 procent. Inflationsuppgången behöver därför fortsatt kraftfullt stöd. Riksbanken sa att räntan behöver hållas på minus 0,5 procent ett halvår längre än vad man trodde i september.

Dessutom sa Riksbanken att sannolikheten att räntan sänks ytterligare hade ökat.

Riksbanken har också försökt komma närmare inflationsmålet genom att köpa statsobligationer med nya pengar.

I oktober sa Riksbanken att obligationsköpen fortsätter under andra halvåret 2016 så som beslutades i april.

Reporäntan 1994-2016.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".