Beväpnad polis patrullerar i Tyskland.
Beväpnad polis patrullerar i Tyskland. Foto: Bernd Thissen/AP Photo.

Ung man söks efter Berlinattentatet

Ekots korrespondent om utvecklingen i Tyskland
2:08 min

Den tyska federala åklagarmyndigheten namnger den efterlyste tunisiern och bekräftar att han är 24 år samt varnar för att han kan vara beväpnad och farlig.

Tyskland erbjuder upp till 100 000 euro för information som kan göra att den misstänkte grips, meddelar åklagarmyndigheten.

Enligt källor till tidningen Süddeutsche Zeitung och public service-kanalerna NDR och WDR rörde sig mannen i samma kretsar som den ökände predikanten och IS-sympatisören Abu Walaa, som nyligen greps av polisen.

Den misstänkte tunisiern, vars telefonsamtal avlyssnades av polisen i Nordrhein-Westfalen i västra Tyskland, ska också ha försökt köpa ett skjutvapen.

En utredare säger till Süddeutsche Zeitung, NDR och WDR att mannen plötsligt försvann från polisens radar tidigare i december.

Tunisierns id-handlingar ska ha hittats under förarsätet på den lastbil som användes vid attacken. Enligt medieuppgifterna — som ännu inte är officiellt bekräftade — har han använt tre olika alias.

Tysklands inrikesminister Thomas de Maizière bekräftar att en ny misstänkt är identifierad:

– Men han är inte nödvändigtvis attentatsmannen.

Ministern avböjer att kommentera uppgifterna om tunisiern som nu sprids via medier.

Säkerheten har skärpts i landet efter dådet, men många misströstar och tror inte att polisnärvaron gör någon större nytta.

– Det finns ingen säkerhet. Förr eller senare händer det någon annanstans. Nu var det här i väst, nästa gång är det i öst. Man kan bara leva vidare, och minnas offren, säger Alexander Gehrke till TT:s utsände i Berlin.

Med en ros i handen är han på väg mot attentatsplatsen på Breitscheidplatz där ett stort blomsterhav växer fram och ljus tänds. Andra morgonen efter dådet håller kraftigt beväpnade poliser fortfarande vakt mellan stånden på julmarknaden.

Polisen har fått över 500 tips från allmänheten och dna-spår från lastbilen analyseras.

Enligt André Schulz, som leder en av landets polisorganisationer, hoppas polisen kunna gripa den skyldige snart.

– Jag känner mig relativt säker på att vi kanske i morgon eller inom den närmsta framtiden kommer att kunna gripa en ny misstänkt, säger han i tv-kanalen ZDF.

Den 23-årige pakistanske asylsökande som först greps är släppt i brist på bevis.

Totalt skadades 48 personer, 24 av dessa är fortfarande kvar på sjukhus. För 14 är tillståndet kritiskt, enligt inrikesministern.

Bland de tolv döda fanns en polsk medborgare som hittades död i passagerarsätet efter attacken. Polisen tror inte att han körde fordonet in i folkmassan. Enligt uppgifter till tidningen Bild tyder obduktionen på att mannen var vid liv under attacken och att han kan ha försökt att stoppa gärningsmannen.

Terrorrörelsen Islamiska staten (IS) påstår via ett av sina propagandaorgan att "en IS-soldat" inspirerats att genomföra dådet. Om det stämmer är oklart.

Relaterat

Mer om Tyskland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".