Staten kräver att kommunerna ska ordna fram bostäder.
Staten kräver att kommunerna ska ordna fram bostäder. Foto: Terje Pedersen/TT

Myndigheter stoppar planerade bostäder

SKL kräver färre riksintressen
2:15 min

Staten kräver att kommunerna ska ordna fram bostäder. Samtidigt stoppar statliga myndigheter planerade bostäder eller vägrar lämna ifrån sig användbara lokaler.

I Vaggeryd är det försvarets tomma lokaler som kommunen förgäves velat ta över.

– Vi har försökt på alla sätt och vis men då talar staten med flera tungor och säger att "det är en annan fråga, det är ett annat departement, en annan avdelning". Med de här byggnaderna som planeras att rivas hade vi kanske fått rum för 25 till 30 stycken, som då hade fått bra tak över huvudet, eller fått en omflyttning i samhället genom att få loss andra lägenheter, säger kommunalrådet Gert Jonsson.

Vaggeryds ilska mot staten är inte unik. I många kommuner är känslan utbredd om att staten å ena sidan kräver fler bostäder och å andra sidan förhindrar att det blir fler. Mest huvudvärk orsakar de många överklaganden som hindrat bostadsbyggandet i mer än varannan kommun med bostadsbrist.

Det är oklart hur stor andel av dessa stopp som beror på statliga myndigheter. Men det är inte ovanligt att de stoppar byggplaner med hänvisning till nått riksintresse, till exempel friluftsområden som måste skyddas eller områden som är viktiga för fisket.

Mer än halva Sverige är nu klassat som riksintresse. Kommunernas paraplyorganisation Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, vill att den andelen minskar och hoppas att den pågående Riksintresseutredningen mynnar ut i det, säger sektionschefen Ann-Sofie Eriksson.

– Det är svårt att hitta mark för bostäder där det inte kolliderar med andra intressen.

Men ska det inte finnas områden som är värda att skydda?

– Jo, men då ska vi värna unika riksintressen, de med högst värde. Så blir det inte om det är för stor omfattning på dem, säger Ann-Sofie Eriksson.

Regeringen vill invänta utredningens remissvar, som ska komma in senast den sista februari. Men bostadsminister Peter Eriksson (MP) håller med om att det har gått inflation i riksintressen.

– Ja, jag tycker det. När man ser de olika riksintressen ovanpå varandra så täcker det en väldigt stor del av svenska kartan. Så här finns någonting som är väldigt viktigt och intressant. Regeringen tar ställning efter att remissen är färdig, säger Peter Eriksson.

Men tycker du att andelen mark som är riksintresse i dag borde minska?

– Det finns i alla fall en rimlig anledning att fundera på vad vi kan göra, säger Peter Eriksson.

Relaterat

Mer om Bostad

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".