Rättssalen; bilder om dådet från övervakningskameran.
Rättssalen; bilder om dådet från övervakningskameran. Foto: TT

Polisen: Risk att våldet ökar vid friande domar

Utredare: Hotbilden mot personerna är stor
2:06 min

I dag kommer hovrättsdomen för restaurangskjutningen i Göteborg förra året. I tisdags släpptes en av de tilltalade ur häktet och polisen befarar att friande domar riskerar att öka våldet ytterligare.

– Döms de inte så är de oskyldiga. Det är den demokratiska principen. Men jag tror inte att det inofficiella systemet kommer acceptera det, säger Robert Karlsson, chef för polisens utredningsenhet i Västra Götaland.

Det var i mars förra året som två män gick in på restaurangen på Vårväderstorget i Biskopsgården i Göteborg och sköt med automatvapen. Två personer dödades och åtta skadades.

I tingsrättens dömdes åtta unga män till olika långa fängelsestraff för att gemensamt och i samråd ha planerat och genomfört dådet. I domen ingår också ytterligare ett mord, flera grova vapenbrott och narkotikabrott.

– Det här är personer som är beredda att ta till grovt våld och det också vid ganska låg nivå och dessutom kan jag tänka mig att hotbilden mot dem är stor eftersom de befinner sig i det här mönstret, säger Robert Karlsson.

Samtliga av de tilltalade nekar till brott och överklagade domen. Och i tisdags släpptes en 22-årig man som i tingsrätten dömdes för medhjälp till mord.

Hovrättens ordförande säger till Ekot att det inte längre finns några skäl till häktning, vilket talar starkt för att hovrätten antingen kommer fram till ett frikännande eller lindrigare straff än tingsrätten. Samtidigt sitter de andra sju dömda kvar i häktet.

Dubbelmordet på restaurangen bottnar i en konflikt mellan två olika gäng i Biskopsgården. En av dem som dödades var en ledarfigur i den södra falangen.

Stadsdelen är också ett av de områden som klassats av polisen som ett särskilt utsatt område. Området har stora sociala problem, hög kriminalitet och ur det växer också egna rättssystem fram.

Det finns en tydlig hotbild mot samtliga tilltalade i målet och polisen i Västra Götaland jobbar nu med en beredskap för att friande domar riskerar att öka på våldsspiralen ytterligare.

– Det parallella systemet gör sina egna undersökningar och kommer fram till sina egna slutsatser ibland på väldigt lösa boliner och har inte samma stuns i sina utredningar som polis och åklagare har, säger Robert Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".