aleppo, syrien, sista striden
1 av 2
Foto: STRINGER
Cecilia Uddén. Foto: Sveriges Radio.
2 av 2
Cecilia Uddén. Foto: Sveriges Radio.

Maktförskjutning i Mellanöstern efter Aleppo

"Ryssland har använt militär styrka för att vinna politiskt inflytande"
2:14 min

Igår samlades Irans, Rysslands och Turkiets utrikes- och försvarsministrar i Moskva för att diskutera Syrien efter Aleppo. Segern över den väpnade oppositionen innebär en maktförskjutning både regionalt och globalt där Ryssland nu har tagit initiativet från USA.

Vid mötet i går enades Ryssland, Iran och Turkiet om att garantera fredssamtal och stödja ett utvidgat eldupphör i Syrien. USA:s utrikesminister John Kerry informerades om resultaten av samtalen över telefon, men valde i går att tona ner betydelsen av dem.

Moskvamötet igår kallar han för ytterligare en välkommen ansträngning för att nå fred i Syrien och att USA inte allas nonchalerats eller förlorat inflytande. Andra bedömare som uttalat sig anonymt säger dock rakt ut att det nu är Ryssland som sätter agendan.

– Ryssland har använt militär styrka för att vinna politiskt inflytande och anstränger sig nu för att samarbeta med till exempel Turkiet som då kan utöva påtryckningar på de väpnade rebellerna, och på så sätt isolera USA, säger Ekots mellanösterkorrespondent Cecilia Uddén.

I fredssamtalen som Ryssland förbereder tillsammans med Iran och Turkiet har både FN och USA uteslutits. Utvecklingen har fått de konservativa Gulfstaterna att reagera starkt.

– De är förfärade. De ser den shiamuslimska halvmånen expandera, det som flera av de sunnimuslimska ledarna varnat för i ett decennium. De upplever en farlig slagsida i Mellanösterns maktbalans till Irans fördel, säger Cecilia Uddén.

Samtidigt är besvikelsen på USA stor.

De är djupt besvikna på USA och Obama som inte gick till militär attack mot Syrien 2013 efter att Assadregimen beskylldes för att ha använt kemiska vapen, och de är missnöjda över kärnenergiavtalet med Iran, säger Ekots korrespondent Cecilia Uddén.

Snart får USA en ny president – frågan är hur situationen kommer att påverkas när Trump tillträder som dels är starkt kritisk till kärnenergiavtalet med Iran, men också uttrycker samförstånd med Rysslands Putin.

– Alla hoppas på Trump. Putin hoppas på en bundsförvant och Saudiarabien och Gulfstaterna är nöjda med att han utsett en oljemagnat till utrikesminister. Assad å sin sida ser Trump som en naturlig allierad som kommer att delta i Syriens krig mot terrorism, säger Cecilia Uddén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".