Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Bildkollage med Lisa Kaati och en flagga för Islamiska staten.
Lisa Kaati, forskare på FOI, säger att det är viktigt att förstå alla perspektiv och att inte alla söker sig till IS för att kriga. Foto: TT

Bristande kunskap om varför kvinnor reser till IS

"Det är lätt att tänka att alla åker dit för att kriga men det finns många lockelser med att leva i kalifatet"
2:59 min

Det finns för lite kunskap om varför kvinnor väljer att ansluta sig till terrorgruppen IS, det anser den nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism.

Av de som rest från Europa för att ansluta sig till terrorgrupper i Syrien och Irak beräknas runt 700 vara kvinnor. Och nu arbetar man på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, med att analysera delar av den propaganda för terrorgruppen IS som riktas mot kvinnor.

– I en av de bloggar vi tittat på är det en kvinna från Malaysia som åker ner till Raqqa. I bloggen beskriver hon hur hennes liv är där. Hur hon gifter sig med en man, som är en krigare, och sedan beskriver hon ganska kärleksfullt deras äktenskap och hur de talar med varandra och hur livet är. Hon uppmanar andra kvinnor som ska åka dit att hon kan ge tips om vad de behöver ta med sig och vad de inte behöver ta med sig, berättar Lisa Kaati, forskare på FOI.   

Bedömningen är att runt 17 procent av de som rest från Europa för att ansluta sig till islamistiska extremistgrupper i Mellanöstern de senaste åren är kvinnor. Från Sverige handlar det om mellan 30 och 40 personer.

Bland dem finns både kvinnor som rest ner tillsammans med exempelvis sin man eller bror, men också kvinnor som rest på egen hand, säger Yassin Ekdahl, kommittésekreterare hos Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism.

Även om resandet avtagit är det viktigt att få mer kunskap om vad det är som får kvinnor att ansluta sig till grupper som IS, säger han.

– Vi vet ganska mycket om motivet när det gäller unga män, men det finns också minst lika mycket propaganda riktad mot unga tjejer, och för att kunna åtgärda och jobba preventivt behöver vi veta vad är det för budskap de lägger ut och vad är det som gör att det lockar unga tjejer.

Yassin Ekdahl har bilden av att IS riktar olika budskap till olika kvinnor, och att det är tre budskap som varit dominerande.

– Dels har du den unga, duktiga i skolan, där man adresserar hennes behov att engagera sig. Sedan har du en bild där man riktar sig mot kvinnor som kände sig förtryckta, och pratade om att här är friheten, du ska vara med och bygga framtid och du ska bli fri från islamofobi. Sedan finns den tredje bilden som mamma och hustru där det centrala var trygghet, fasta ramar och rutiner, säger Yassin Ekdahl.

I det arbete man nu gör på FOI på uppdrag av regeringen har man bland annat tittat på olika bloggar som riktar sig mot kvinnor, och också forskaren Lisa Kaati tycker att det är viktigt med mer kunskap om vad det är som lockar kvinnor.

– Det är väl intressant att försöka förstå alla perspektiv. Det är lätt att bunta ihop och tänka att alla åker dit för att de vill vara med och kriga, men det kanske inte alla gör, utan det finns många andra lockelser med att leva i kalifatet. Sedan betyder det här ju absolut inte att alla kvinnor åker dit för att de vill gifta sig, utan det finns säkert kvinnor som åker dit också just för att de vill vara med och strida, säger Lisa Kaati.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".