"Bakslag för bekämpningen av terrorism"

Den europeiska arresteringsordern, alltså lagen som ska göra det lättare att utlämna misstänkta brottslingar mellan EU-länderna, är ogiltig i Tyskland.

Det sa den tyska författningsdomstolen på måndagen. Därmed är en man från Hamburg som misstänks ha hjälpt al-Qaida på fri fot.

Den terrormisstänkte mannen är en tysk-syrisk affärsman, som Spanien begärt utlämnad från Tyskland.

Misstänkt samröre med al-Qaida
Han misstänks ha stöttat al-Qaida både praktiskt och med pengar, och han har tidigare setts i sällskap med två av de män som flög självmordsplanen i USA den 11 september 2001.

Spanien misstänkte att han kan ha varit inblandad i bombdåden i Madrid. Men nu är han fri.

Spanien begärde utlämning
Spanien hade begärt honom utlämnas med stöd av den europeiska arresteringsordern, som kom till efter elfte september för att underlätta internationellt samarbete mot terrorismen.

Men enligt den tyska författningsdomstolen har Tyskland införlivat arresteringsordern i landets egen lag på ett sätt som strider mot rättsliga principer.

Det går till exempel inte att överklaga ett beslut om utlämning.

Beslutet betyder alltså inte att EU:s arresteringsorder är felaktig, men att Tyskland måste ändra sin lag, det har också EU uppmanat Tyskland att göra.

”Bakslag”
Tysklands justitieminister Brigitte Zypries säger att det kan finnas ett nytt lagförslag om fyra till sex veckor. Hon ser beskedet från domstolen som ett bakslag för försöken att bekämpa internationell terrorism.

Domstolens besked i Tyskland kommer i ett känsligt läge. Efter terrordåden i London har politiker i många länder förklarat att de vill stärka det internationella samarbetet mot terrorismen.

Domstolsbeslutet innebär också att andra brottsmisstänka tyskar inte kommer att utlämnas förrän lagen har ändrats.

Däribland en 83-årig före detta SS-officer, som Danmark begärt utlämnad.

Annika Digréus, Berlin
annika.digreus@sr.se