Terrordömde Anders Behring Breivik.
Foto: Lise Åserud/TT.

Massmördaren Breiviks fall prövas igen

Regeringsadvokaten: Tingsrättens bevisvärdering är bristfällig
1:36 min

Det väntar ny rättegång om massmördaren Anders Behring Breiviks förhållanden i fängelset. Norska staten hävdar nu att Oslo tingsrätt, i en tidigare dom, gjorde fel i sin värdering av bevis.

Anders Behring Breivik har delvis fått sina mänskliga rättigheter kränkta i fängelset, slog Oslo tingsrätt fast i våras i en dom som överraskade flera experter.

Enligt tingsrätten har norska staten i sin hantering av terroristen Breivik brutit mot Europakonventionens artikel 3, som förbjuder tortyr och omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning.

Norska staten överklagade den här delen av domen, och den 10 januari blir det ny rättegång i den högre instansen lagmansrätten.

Statens företrädare, regeringsadvokaten, har i dag lämnat in sitt slutinlägg inför den rättegången. Där står att "tingsrättens bevisvärdering är bristfällig och reflekterar inte den totala bevisbilden som rätten fick presenterat under huvudförhandlingen".

Enligt regeringsadvokaten har tingsrätten underskattat den risk som Breivik har utgjort och fortfarande utgör. På ytterligare fyra punkter anser regeringsadvokaten att tingsrätten har gjort fel bedömning.

Även Breiviks advokat har lämnat in sitt slutinlägg. Breivik-sidan har överklagat att staten inte blev fälld för brott mot Europakonventionens artikel 8, som bland annat handlar om rätten till korrespondens med personer i omvärlden.

Den sex dagar långa rättegången kommer ske i gymnastiksalen i fängelset i Skien där Breivik sitter inlåst. Han är dömd för terrordåden i Oslo och på Utøya den 22 juli 2011.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".