Magnus Ranstorp, Anki och Pasi
Terrorismforskare Magnus Ranstorp hemma hos familjen i Mark i kvällens reportage i SVT:s Dokument inifrån. Foto: SVT

Kritik mot bristande stöd till återvändande 16-åring

Kritik mot bristande stöd till återvändande 16-åring
1:46 min

Den 16-åriga flickan som fritogs från IS tidigare i år har inte fått det stöd hon behöver. Den menar bland andra terrorexpert Magnus Ranstorp.

I kvällens Dokument inifrån i SVT riktas kritik mot Marks kommun, för att kommunen inte gett tillräckligt med stöd till den 16-åriga flicka som återvände till Sverige efter att ha suttit fången hos terrororganisationen IS.

En som är kritisk och menar att kommunen varit alldeles för passiv är Magnus Ranstorp, terrorismforskare vid Försvarshögskolan i Stockholm.

– Det hade behövts intensivare kontakt med socialtjänsten. Men även psykologhjälp, för hon har ju upplevt och sett våld, bland annat avrättningar, säger han.

Magnus Ranstorp medverkar själv i kvällens Dokument inifrån, andra delen i berättelsen om två föräldrars långa och ensamma kamp för att få ut sin 16-åriga dotter och hennes nyfödda barn ur IS fångenskap i Irak.

I programmet träffar Magnus Ranstorp familjen för ett samtal om deras upplevelser.

Av reportaget framgår att dottern haft svårt att anpassa sig till ett normalt liv hemma i Sverige igen. Så här säger föräldrarna Anki och Pasi i kvällens program.

– Hon behöver bearbeta det hon har varit med om. 

– Men konkret finns ju inget. Ingen har kunnat erbjuda oss "det här kan ni prova". Vi famlar i mörkret fortfarande.

Av programmet framgår att dottern blev erbjuden behandling på ett behandlingshem, men att hon lämnade det hemmet efter bara några dagar. Det var inte rätt stöd, menar familjen. 

Per-Olof Hermansson är socialnämndens ordförande i Marks kommun. Han säger sig inte vara insatt i vilka insatser familjen erbjudits, men säger att han med anledning av kritiken kommer att lyfta frågan med socialförvaltningens ledning.

– För att se om det finns någonting annat hon kan få hjälp med, om det nu är så att den hjälp hon erbjöds inte fungerade, säger Per-Olof Hermansson (KD). 

Enligt terroristexpert Magnus Ranstorp är Marks kommun inte ensam om att brista i stöd till personer som återvänt från extremistiska miljöer. Utan det är ett utbrett problem, menar han.

– Man blir orolig ute i kommunerna när det handlar om extremism och IS. Och eftersom man inte vill ta några risker, så gör man ingenting. Och det tycker jag är oacceptabelt idag, säger Magnus Ranstorp. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".