Eskalerande oroligheter i Dagestan

Samtidigt som striderna avtagit i omfattning i Tjetjenien rapporteras om allt instabilare läge i grannrepubliken Dagestan. Sprängattentat riktade mot myndighetspersoner hör numera till vardagsbilden.
Allt fler experter varnar nu för att oroligheterna håller på att spridas från Tjetjenien till andra huvudsakligen muslimskbefolkade sydryska republiker.

Under de senaste månaderna har våldsamheterna eskalerat i den sydryska republiken Dagestan som gränsar till Tjetjenien.

Enligt en färsk rapport som distribuerats via den ryska människorättsorganisationen Moskvabyrån för Mänskliga rättigheter sker numera nästan dagliga attentat i Dagestan.

Allt fler attentat
Bara under det första halvåret i år har det genomförts 70 sprängattentat i republiken, vilket är en fördubbling jämfört med samma period förra året. De flesta attentat riktas mot lokala politiker och polisen. Två ministrar har mist livet och ett stort antal poliser har dödats eller skadats.

Men även ryska soldater stationerade i Dagestan har utsatts för attentat. För två veckor sedan dödades tio ryska soldater av en sprängladdning.

Korrumperat samhällssystem
Det finns flera förklaringar till att våldet ökat. En är att Dagestan har problem med en enorm fattigdom och ett genomkorrumperat samhällssystem.

Många av attentatsmännen tros vara involverade i inom den organiserade brottsligheten men en rad analytiker hävdar att det finns alltfler islamistiska grupperingar som stödjer den tjetjenska rebellrörelsen i Dagestan.

Nya militärbaser
Att situationen börjar bli alltmer allvarlig visas också av att Rysslands president Putin förra helgen överraskande besökte Dagestan. Han deklarerade att det kommer att satsas miljardbelopp på att förstärka ordningsmakten och gränsbevakningen runt om Dagestan, där Moskva kommer att öppna två nya ryska militärbaser.

Vladislav Savic, Moskva
vladislav.savic@sr.se