En ledsen pojke sitter och gråter och kramar sitt gosedjur.
1 av 2
Foto: Claudio Bresciani/TT
Maria som inte vill ha med sitt riktiga namn har ingen egen bostad, hemlös i Malmö. Foto: Dimitri Lennartsson/Sveriges radio
2 av 2
"Maria" i socialtjänstens akutboende. Foto: Dimitri Lennartsson/Sveriges radio

Oro över fördubbling av hemlösa barn i Malmö

Mer än var tredje utan bostad har barn
2:08 min

Nästan 900 barn i Malmö saknar egen bostad. Ekot har träffat en hemlös barnfamilj som består av en 17-årig dotter och mamma.

Allt hände på samma gång. Maria fick en hjärntumör och blev sjukskriven, hennes man blev arbetslös och lämnade dem. Hon hade stora skulder som skulle betalas men sjukförsäkringen räckte inte till för Maria, som egentligen heter någonting annat och hennes då 16-åriga dotter.

– Jag höll på att gråta när hon sa till mig jag behöver nya skor. Vad skulle jag göra? Många gånger stod vi även utan el eftersom det också kostar jättemycket pengar, säger Maria.

Till slut höll det inte, de blev vräkta. Att bli hemlös och flytta runt mellan olika nödlösningar tog hårt på både Maria och dottern.

– Först hamnade vi på ett hotell i två veckor. Det var hemskt, fruktansvärt. Man mår jättedåligt, både som mamma och som människa.

Dottern hade nyss börjat i gymnasiet.

– Hon fick ingen studiero. Vi hade ingen dator, så hon fick gå till biblioteket varje dag. Att sitta så nära sin mamma alltid, är det som är det värsta tror jag, att hon inte har ett eget rum, säger Maria.

De senaste två åren har antalet hemlösa barn i Malmö blivit nästan dubbelt så många, från drygt 450 till nästan 900 barn. Barnfamiljerna utgör 34 procent av alla hemlösa enligt Malmös senaste kartläggning vilket är en betydligt större andel än till exempel i Göteborg.

Lars G Larsson, utvecklingssekreterare på Malmö stad som kartlägger hemlösheten, är särskilt orolig för barnen.

– Det är klart att det är särskilt svårt för barn. De har ett helt annat tidsperspektiv. Det påverkar barnen väldigt mycket, de kanske får svårigheter att ta hem kompis och att delta i fritidsaktiviteter, säger Lars G Larsson. 

I dag bor Maria och dottern i en liten etta med kokvrå, ännu ett så kallat akutboende som de fått av socialtjänsten. Där har de bott sedan ett år tillbaka. Maria har återhämtat sig efter en operation och jobbar deltid som personlig assistent på nätterna. Det blir inte mycket pengar över på grund av skulderna.

– Jag och min dotter lever på existensminimum.

Tanken är att de så småningom ska flytta till en egen bostad.

– Jag söker ju men det är jättesvårt. Jättesvårt. Jag kan inte hamna utanför Malmö heller, för hur ska jag ta mig in? Jag har inte råd med något busskort, säger Maria.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".