Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hemlösheten i Malmö väntas öka

Publicerat måndag 9 januari 2017 kl 18.53
"Kommunen behöver fler lägenheter till uthyrning"
(2:18 min)
En hemlös man sitter med händerna på bordet. Foto: Jens L´Estrade/TT
Foto: Jens L´Estrade/TT

Allt fler barnfamiljer i Malmö saknar egen bostad. Malmös bostadsgeneral hoppas att utvecklingen vänder 2018, men då krävs mer samarbete med byggare och privata bostadsbolag.

Som Ekot rapporterat ökar hemlösheten mest i Malmö jämfört med de andra två storstadskommunerna Stockholm och Göteborg, trots att det byggs rekordmånga bostäder i Malmö. Över 1 700 vuxna och nästan 900 barn saknar bostad, en ökning med 30 procent sedan förra året.

I dag är kortsiktiga, akuta lösningar som hotell, vandrarhem och hyrda lägenheter dyra för kommunen, inte minst eftersom de ofta drar ut på tiden.

– Tyvärr ser det ut så att vi använder oss av de akuta lösningarna väldigt länge, säger Ebba Ekblom Petersson, socialsekreterare på individ- och familjeomsorgen i Rosengård i Malmö.

Hur länge kan en sådan lösning sträcka sig?

– Det är väldigt individuellt. Allt från några månader till tre till fyra år. Vår förhoppning är att få ut alla i tid till antingen en genomgångslägenhet eller en övergångslägenhet där man kan ta över. Men det måste passa med barnens skola, familjens storlek, hyra och skulder. Det är svårt att matcha vissa familjer med lägenheter, säger Ebba Ekblom Petersson.

Enligt prognoser har Malmös kostnader för hemlöshet under 2016 blivit nästan dubbelt så stora som budgeten på 205 miljoner. Det måste byggas ännu fler bostäder, anser Claes Jeppsson, en nyrekryterad så kallad bostadsgeneral som ska hitta långsiktiga lösningar på problemet.

Han tror på ett närmare samarbete med byggföretag och bostadsbolag, till exempel kan kontorslokaler i vissa områden göras om till bostäder. Målet är att stoppa ökningen av hemlösa om ett år.

– Jag hoppas att det ska kunna synas, att kurvorna vänder 2018. Det är mitt mål och min förhoppning, säger Claes Jeppsson.

Eftersom Malmö har landets högsta arbetslöshet och en stor andel av de hemlösa är nyanlända så behöver socialtjänsten ha fler lägenheter att erbjuda dem, säger han.

– Det jag jobbar mot är att kommunen behöver vara ett ombud för de här. Jag skulle vilja öka omfattningen, lite större volymer som kommunen hyr och sedan kan hyra ut i andra hand, säger Claes Jeppsson.

Han understryker att på längre sikt måste fler kunna skaffa egen bostad.

– Det kan inte vara kommunens ansvar att långsiktigt vara hyresvärd till enskilda personer. Det måste vara tillfälliga lösningar där man vet om att nu har jag chansen att återetablera mig eller etablera mig och sedan ska jag vidare, säger Claes Jeppsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".