Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

FN:s miljöchef vill se aktion mot farliga luftföroreningar

"Måste upp på dagordningen under 2017"
2:25 min
Chefen för FN:s miljöprogram, Erik Solheim
Chefen för FN:s miljöprogram, Erik Solheim. Foto: Salvatore Di Nolfi/TT

Enligt chefen för FN:s miljöprogram, Erik Solheim, dör miljoner människor i förtid varje år av oren luft.

– Det är det stora temat i kinesiska, indiska, afrikanska städer och även i Europa. Det måste upp på dagordningen under 2017, säger Erik Solheim.

Luftföroreningar dödar varje år 7 miljoner människor i förtid, den största enskilda dödsorsaken i världen, enligt Erik Solheim. Allt oftare ligger smog tjock över Asiens storstäder. Men också i Europas storstäder, däribland Stockholm och Göteborg, är halterna periodvis för höga av farliga partiklar och kväveoxider.

Enligt Erik Solheim krävs samarbete på flera plan: med Världshälsoorganisationen, med regeringar för att skärpa lagar och med näringslivet för bättre tekniska lösningar.

– Det är ju ofta så, att när politiker reglerar marknaden så kommer det praktiska lösningar från näringslivet, säger han.

Erik Solheim vill också prioritera att få bort allt plastskräp som förorenar haven.

Han tillträdde i våras som chef för FN:s miljöprogram UNEP. Tidigare var han bland annat miljöminister i Norge. I Stockholm träffade han miljöminister Karolina Skog, för att diskutera hur de globala hållbarhetsmålen i "Agenda 2030" ska infrias.

En av de svåraste miljöutmaningarna handlar om den biologiska mångfalden. Mänskligt nyttjande av naturresurser har gjort att fler arter försvunnit på 50 år än någonsin tidigare. Enligt forskare har vi trätt över en gräns, där ekosystem oåterkalleligt kan knäckas, med oförutsägbara följder.

Erik Solheim vill motverka artskövling genom att sprida de metoder som gett viss framgång – som informationskampanjen i Kina till dem som tror att noshörningshorn kan bota potensproblem eller cancer.

– Det har ju varit en idé hos många i både Kina och Vietnam, att om man äter pulver av noshörningshorn eller elefanter, så får man bättre potens, eller kan bota cancer – de mest fantastiska historier.

– Nu försöker myndigheterna för första gången slå hål på det här och sprida information. På Pekings flygplats, en av världens största, finns en gigantisk utställning om detta löjliga, att pulvren ska vara läkande och att det ödelägger afrikanskt djurliv, säger Erik Solheim.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".