Försäkringsbolagen Skandia och Alecta.
Försäkringsbolagen Skandia och Alecta. Foto: Tomas Oneborg/TT, Janerik Henriksson / TT

Infekterat mellan pensionsbolagen om påståenden kring tillgångar

"Det är att skrämma pensionsspararna i onödan"
1:44 min

Pensionbolag beskyller varandra för vilseledande påståenden och skrämselpropaganda om bolagens tillgångar under tiden med negativ ränta.

Ett av landets största tjänstepensionsförvaltare Alecta riktar nu hård kritik mot försäkringsbolaget Skandia som hävdat att Alecta, AMF och Folksamkontrollerade KPA gått ut med vilseledande påståenden till sina kunder.

– Ja, vi tycker det är att skrämma pensionsspararna i onödan. Alla de stora svenska tjänstepensionsbolagen har rejäla buffertar, är väl rustade för att möta både lågräntemiljö och ett tänkt börsfall. Så att skrämma pensionsspararna i nuläget tycker vi är helt fel och onödigt, säger Staffan Ström, pensionsekonom på Alecta.

På debattplats i Svenska Dagbladet i måndags skrev Skandias koncernchef Frans Lindelöw och pensionsekonomen Mattias Munter att det mesta av svenskarnas tjänstepensionskapital står utan ett fullgott kundskydd – att kundernas pensioner inte var tryggade helt enkelt.

Bakom de infekterade relationerna mellan bolagen ligger ett förslag från Finansinspektionen – där tillsynen av försäkringsbolagen också skulle handla om hur dagens negativa räntor påverkar bolagens tillgångar.

Det här tolkade pensionsbolagen som ett krav på högre kapitalkrav och att de därmed skulle tvingas dra ned på sina risker genom att sälja stora mängder aktier.

Förslaget hamnade i papperskorgen och Mattias Munter på Skandia menar att det var efter den hotbild som Alecta, AMF och KPA målat upp.

– Det är uppenbart att man har påverkats av den argumentationen - att det skulle få stora konsekvenser att införa den här modellen.

Men varför kallar ni det skrämselpropaganda?

– Man har ju i princip sagt att genom att införa den här modellen så kommer stora mängder risktillgångar att säljas och det kommer att utlösa en finanskris. Jag menar att det inte skulle bli konsekvensen.

Mer om Ekonomi

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".