Maria och Åsa
De personer som har rätt till personlig assistans ska få det, enligt Ministern Åsa Regnér. Foto: TT

Kritik mot regeringens nya mål

Maria Persdotter: Handlar om att jaga pengar
1:24 min

Regeringen har omformulerat målet för assistansersättningen och tar bort den tidigare kritiserade formuleringen om att bryta ökningen av antalet timmar inom ersättningen.

Ansvariga ministern Åsa Regnér vill att det nya målet i Försäkringskassans regleringsbrev, ska säkerställa att de personer som har rätt till personlig assistans ska få det.

– Vi vill inte att det ska råda några tvivel om våra intentioner så vi vill å ena sidan säkerställa att de som har rätt till assistans ska få det, å andra sidan att skattebetalarnas pengar används till det som det var tänkt, säger Åsa Regnér.

Maria Persdotter, förbundsordförande på Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar, säger att sakinnehållet i målet är detsamma och hon tycker inte att regeringen har lyssnat på kritiken. 

I det nya målet hoppades Maria Persdotter att man skulle ha mindre fokus på att minska kostnaderna och mer fokus på att personer ska få rätt ersättning, en förändring som enligt henne har uteblivit.

– Jag är väldigt kritisk till att man inte har gett försäkringskassan i uppdrag att se till att människor får det de behöver. Istället handlar det fortfarande om att jaga timmar och jaga pengar. Det är jag otroligt besviken över. Jag hade verkligen hoppats på något helt annat i det nya regleringsbrevet, säger Maria Persdotter.

Åsa Regnér håller varken med om att det nya regleringsbrevet eller det för 2016 bara hade fokus på att minska kostnaderna.
Skillnaden jämfört med det tidigare regleringsbrevet är enligt Regnér att man tydliggör hur kontrollen av ökningen av antalet timmar ska gå till.

– Kontrollen av timmar och timökning ska handla om att medlen verkligen går till dem som har rätt till reformen och inte till felanvänding av medlen av oseriösa aktörer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".