Snö i Aleppo
Vädret har försvårat evakueringarna. Foto: George Ourfalian/TT

Aleppo evakueras i snö

Hör Ekots korrespondent Cecilia Udden
1:27 min

Det kommer motstridiga uppgifter om evakueringarna från Aleppo. Enligt det syriska människorättsobservatoriet har Assads styrkor nu tagit kontroll över hela Aleppo, efter att de sista väpnade rebellerna evakuerats.

Varken USA eller FN kan inte bekräfta detta, FN säger att evakueringarna fortfarande pågår, medan USA uttrycker missnöje med att FNs observatörer av allt att döma inte givits tillträde till östra Aleppo

Det har snöat kraftigt i Aleppo i dag, vädret har försvårat evakueringarna, Röda Halvmånens vita ambulanser syns inte i snön, berättade ett ögonvittne.

Röda korset rapporterar om svåra förhållanden för de utmärglade och utmattade människorna i det kalla vädret. Bussarna är inte uppvärmda och många civila har fått vänta utan mat och vatten när processen återigen försenats på grund av dispyter mellan parterna.

Det är oklart hur många människor som finns kvar i att evakuera i östra Aleppo. Uppgifterna om att de sista väpnade rebellerna lämnat staden ifrågasätts av USA och FN.

FN har heller inte kunnat bekräfta att deras observatörer har fått tillträde till Östra Aleppo, utan eventuellt bara till de transitplatser, vägspärrar, som de evakuerade passerar genom, något USA uttryckt sitt missnöje med.

En av de som har evakuerats är den den twittrande sjuåriga flickan Bana. Hon fotograferades i dag när hon togs emot av Turkiets president Erdogan.
Bana, som med hjälp av sin mamma twittrat meddelanden inifrån östra Aleppo har kallats Aleppos Anne Frank. Syriens president Bashar al Assad, hävdade tidigare att hon var en propagandabluff.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".