"Sexköpslagen fungerar bra"

Fyra gånger så många polisanmälningar mot sexköpare har gjorts första halvåret i år jämfört med samma period förra året. Anders Gripenlöf i Stockholms prostitutionsgrupp tycker att sexköpslagen fungerar bra.

Anders Gripenlöf arbetar i Stockholms prostitutionsgrupp och tror ökningen beror på att polisen förändrat sina arbetsmetoder, eftersom prostitutionen har försvunnit från gatan och alltmer rör sig inomhus på bordeller eller på internet.

– Det är gatuprostitutionen som har minskat, eftersom vi ser att antalet sexköpare drastiskt har gått nedåt. Att antalet anmälningar ökar beror på att vi är mer effektiva i att bekämpa kopplerihärvorna, säger Anders Gripenlöf.

En speciell grupp
Efter att sexköplagen som kom 1999 kriminaliserade köp av sex har prostitutionen försvunnit från gatan och ersatts av en mer organiserad verksamhet på bordeller och internet. Polisen tillsatte förra året en speciell traffickinggrupp.

När de nu gör tillslag ertappar de många sexköpare på samma gång istället för att jaga enskilda fall. Därav den stora ökningen i antal anmälningar.

Sexköplagen var omdebatterad när den kom och det hävdades att den skulle göra prostitutionen otillgänglig för polis och sociala myndigheter, något Anders Gripenlöf tycker visat sig vara fel.

Inte helt entydigt
Han säger att lagen har gjort de prostituerades situation bättre. Men Agneta Borg, enhetschef på Stockholm Stads prostitutionsgrupp tycker inte bilden är helt entydig.

– Några av de prostituerade vi har kontakt med tycker att lagen är dålig. Men majoriteten tycker ingenting, eller att den har hjälpt dem att ta steget ut ur prostitutionen, säger Agneta Borg.

Lotten Collin
lotten.collin@sr.se