Femhundra- och etthundralappar hänger på en tvättlina
Antalet anmälningar om penningtvätt har ökat kraftigt i år. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Valutahandlare – ett led i att betala svart arbetskraft

Växlingskontor ingår i utredningarna
1:58 min

Valutahandlare ingår ofta i Ekobrottsmyndigheten utredningar. Ofta då svart arbetskraft får ersättning i kontanter. Men polisen har svårigheter med att leda penninghanteringen i bevis.

Antalet rapporter och anmälningar om penningtvätt har ökat kraftigt i år. 

Växlingskontor används ofta i samband med att pengar tvättas i samband med svart arbetskraft. Kunder som uppsöker valutahandlare använder ofta falska fakturor för att styrka varför kunderna behöver stora summor i kontanter, uppger polisen på Ekobrottsmyndigheten..

– Om man tittar på utredningar i stort, så pågår det ett hundratal utredningar på Ekobrottsmyndigheten, och ungefär i hälften av dem så ser man att växlingskontor har använts eller utnyttjats, säger poliskommissarie Patrik Lillqvist, på Ekobrottsmyndigheten.

Det kan handla om personer som kan vara företagare med anställda som uppsöker ett växlingskontor eller ett företag som arbetar med valutaöverföringar och därför tillhandahåller mycket kontanter.

Företagaren visar upp en faktura på exempelvis byggmaterial, som företagaren säger att den behöver kontanta medel för att betala. Det kan ofta handla om fakturor på flera hundra tusen kronor som man vill ha i sedlar.

Men polisen misstänker att fakturorna många gånger är falska och att kontanterna ska användas till annat, som exempelvis att betala svart arbetskraft, säger Patrik Lillqvist, på Ekobrottsmyndigheten.

– Det är två mönster. Det ena är att växlingskontor används och då kan även en seriös verksamhetsutövare komma att utnyttjas.

– Men så har vi även växlingskontor som underblåser den organiserade brottsligheten genom att var mindre nogräknade med kontantuttag, genom att man accepterar att personer regelbundet kommer med fakturor som av någon anledning ska betalas kontant.

Just nu utreder Finansinspektionen tre olika företag som misstänks för penningtvätt. Ett av företagen utreds också av Ekobrottsmyndighetens poliskommissarie Patrik Lillqvist. Men polisens utmaning är att leda i bevis när valutaföretagen avsiktligt har hanterat svarta pengar, säger Ekobrottsmyndighetens poliskommissarie Patrik Lillqvist.

Det förekommer också att seriösa valutahandlare utreds av polisen för att de har blivit föremål för kriminellas penninghantering. Men att leda i bevis att valutahandlare avsiktligt hanterat svarta pengar är en utmaning, uppger polisen. 

– Det är svårt att få till ärendena. Det är lättare att få till kunderna som använder sig av valutahandlare. Då kan polisen i högre grad hitta bokföringsbrott, skattebrott och användningen av svart arbetskraft.

– Vi ser också att orsakerna till att penningbeloppen är så höga belopp är att det är en omfattande utbetalning till svart arbetskraft. Det är löner som ska betalas men som inte ska synas i systemet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".