Försäkringskassan polisanmäler allt fler för fusk med vård av sjukt barn.
1 av 2
Foto: Janerik Henriksson/TT, Jessica Gow/TT
Niklas Löfgren är familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan
2 av 2
"Vi hittar allt fler och större belopp", säger Niklas Löfgren på Försäkringskassan.

Rekordmånga föräldrar polisanmälda för vabfusk

"Vi hittar allt större belopp och anmäler fler"
2:39 min

Över 1000 föräldrar har polisanmälts för bidragsbrott efter fusk med vab. På två år har återkraven ökat från 15 miljoner till 86 miljoner kronor.

Niklas Löfgren är familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan och han berättar om de nya kontrollmetoderna:

– Vi ser ju att dels att vi har blivit effektivare i antal ärenden som vi avslutar per år, vi gör fler ärenden och kontrollerar fler ärenden. Men vi ser också att återkrav, polisanmälningar och belopp ökar snabbare än vad vi tidigare kanske hade räknat med. Och snabbare än vad antalet avslutade ärenden ökar också. Det gör en sån här direkteffekt av kontrollernas effektivitet, säger Niklas Löfgren.

När Försäkringskassan tog bort kravet på ett intyg från skolan och förskolan vid vab, alltså vård av sjukt barn, lovade de regeringen att införa mer effektiva kontroller av föräldrarna som ansöker om tillfällig föräldrapenning vid vab. Och därför har Försäkringskassan nu börjat med riskbaserade kontroller som har fått effekt.

– Så inte nog med att vi hittar fler, större belopp, och de vi hittar blir också oftare polisanmälda mer än tidigare, säger Niklas Löfgren.

Polisanmälningarna om bidragsbrott har ökat: fram till 21 december 2016 gjordes 1047 polisanmälningar mot mammor och pappor som fuskat med vabben i jämförelse med 224 polisanmälningar under 2014.

Av de 1047 polisanmälningarna är det 615 mammor och 431 pappor som har polisanmälts för bidragsbrott. En person hade skyddad identitet.

Men även i fall som inte blir polisanmälda leder felaktiga utbetalningar till återkrav. Fram till 21 december 2016 hade Försäkringskassan krävt tillbaka 86 miljoner kronor i jämförelse med under 2014 då man krävde in 15 miljoner kronor från fuskande föräldrar.

2014 avslutade Försäkringskassan drygt 1700 kontrollutredningar i jämförelse med 2016 då man avslutade drygt 3000 kontrollutredningar.

55 procent av dessa gällde mammor och 45 procent gällde pappor som misstänktes ha fuskat med vab.

Ekot: Hur är det möjligt att kombinera både vab och jobb?

– De här som gör det systematiskt, de anmäler barnet sjukt en hel vecka och så jobbar de samtidigt den veckan. Och så tar de emot både lön och ersättning från socialförsäkringen. Sen veckan efter kanske de gör på något annat sätt, och de vabbar igen veckan efter det, säger Niklas Löfgren.

Han fortsätter:

– Man blandar både förmåner och arbete samtidigt. Då gör vi kontroller mot arbetsgivare och tittar mot förskola och ser om anspråken stämmer mot vad man vill ha för ersättning då, säger Niklas Löfgren.

Försäkringskassan har alltså använt sig en metod där man fokuserar på de som man misstänker har fuskat med vabben på ett strukturerat sätt.

– Genom att införa riskbaserade kontroller som vi har inspirerats av hur Skatteverket har arbetat,  där har man tittat på grupper där sannolikheten eller risken för att en felaktig utbetalning ska uppstå är större, där gör man större urval för kontroll. Och det har visat sig  vara väldigt effektivt och väldigt bra, säger Niklas Löfgren.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".