Turkiske journalisten Abdullah Bozkurt förlorade sitt jobb på Today's Zaman efter att regimen i våras beslagtog tidningen.
Turkiske journalisten Abdullah Bozkurt förlorade sitt jobb på Today's Zaman efter att regimen i våras beslagtog tidningen. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/TT

Turkisk exiljournalist hotas efter mordet på den ryska ambassadören

"Jag blivit måltavla för pro-regeringstroll på sociala medier"
2:11 min

Efter mordet på den ryska ambassadören Andrej Karlov har den turkiska regimen pekat ut Gülen-rörelsen för att ligga bakom dådet, men ledaren Fetullah Gülen har nekat till inblandning.

Anklagelser har också riktats mot den turkiska journalisten Abdullah Bozkurt som i dag lever i exil i Sverige. Nu berättar han om de hot som riktats mot honom.

– Nu har jag blivit en måltavla för pro-regeringstroll på sociala medier. Man får massor av dödshot från dessa grupper, säger Abdullah Bozkurt.

Han arbetade tidigare för tidningen Today Zaman i Ankara, en tidning som hade nära relationer till Gülenrörelsen. När tidningen stängdes ner av turkiska myndigheter startade Abdullah Bozkurt en egen nyhetsbyrå. Men när Gülenrörelsen anklagades för stadskuppförsöket i Juli och många som uttryckt sympatier med rörelsen fängslades, lämnade han Turkiet och sökte asyl i Sverige.

Nu har politiker och medier som står president Erdogan nära, pekat ut Abdullah Bozkurt som misstänkt för att ha haft samröre med den man som sköt den ryska ambassadören i Turkiet.

Anledningen är en artikel som Abdullah Bozkurt publicerade tre dagar innan attentatet, där han skrev om säkerhetsläget för utländska ambassadörer i Turkiet.

Jonathan Lundqvist på Reportrar utan gränser känner väl till fallet och tycker att det är djupt problematiskt att politiker riktar den här typen av anklagelser mot journalister, utan att kunna presentera några bevis.

– Den här typen av offentlig uthängning av journalister, där man försöker smeta olika typer av anklagelser på reportrar, är något som vi har sett ganska mycket av sedan den misslyckade statskuppen i juli. Här använder alltså Erdoğan och hans regim det som ett påtryckningsmedel mot andra journalister, som avskräckande exempel.

– Det är naturligtvis ganska enkelt att anklaga någon som befinner sig i asyl i ett annat land för diverse saker eftersom man vet att han kommer inte kunna försvara sig.

Abdullah Bozkurt tillbakavisar alla anklagelser och menar att syftet med anklagelserna är att tysta honom. Han säger att han kommer fortsätta skriva – trots att han känner oro för vad som kan hända.

– Man försöker ignorera det så gott man kan, men givetvis finns det en oro att någonting kan hända dig, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".