Snö i Aleppo
Vädret har försvårat evakueringarna. Foto: George Ourfalian/TT

Evakueringen av Aleppo går mot sitt slut

Tusentals människor har lämnat Aleppo det senaste dygnet och evakueringen av den syriska storstaden börjar närma sig slutet.

Kanske kan den vara färdig under dagen tror FN, men många väntar fortfarande på sin tur att få lämna området.

Snö och dåliga förhållanden har försenat de sista evakueringarna från den krigshärjade staden Aleppo, men under morgonen och natten har fordonen strömmat ut.

– Evakueringen pågår fortfarande, övervakare är fortfarande på plats. Omkring 300 privata fordon har lämnat under natten och morgonen, sade en tjänsteman från FN, som övervakar evakueringen, tidigt i morse.

Internationella rödakorskommittén (ICRC) meddelar att 4 000 rebeller har evakuerats under natten. Det innebär att totalt 34 000 människor har lämnat staden hittills, enligt ICRC.

FN gör bedömningen att insatsen kommer att kunna avslutas under dagen medan ICRC säger att den troligtvis kommer att fortsätta också under morgondagen, eftersom tusentals människor fortfarande väntar på att komma i väg.

Många av de civila har evakuerats till landsbygden väster om Aleppo och till närliggande Idlibprovinsen. Många av dem som är kvar i Aleppo tros vara rebeller och deras familjer. Svårt skadade människor har förts till Turkiet.

Fakta: Offensiven mot Aleppo

Den syriska regimen och dess allierade inledde sin slutligen avgörande offensiv mot det som kallas östra Aleppo den 15 november. Syftet var att återta kontrollen över hela staden, som varit delad mellan regimen och rebeller sedan 2012. En mindre del hålls av kurdiska styrkor.

Många civila har dödats i det rebellkontrollerade östra Aleppo sedan offensiven inleddes, enligt oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) som bevakar kriget från Storbritannien. Även i det regimkontrollerade västra Aleppo har över 100 civila dödats i granatattacker från rebellsidan, enligt SOHR.

Regeringsstyrkorna har lyckats ta kontroll över hela det territorium som rebellstyrkorna hållit i Aleppo och evakueringen av civila och rebeller har inletts, men sedan stoppats.

Förlusten av Aleppo anses vara det största slaget mot den syriska oppositionen sedan konflikten inleddes i mars 2011.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".