Attentatet i Berlin.
1 av 2
Foto: Markus Schreiber/TT.
Daniela Marquardt, Sveriges Radios korrespondent på plats i Berlin.
2 av 2
Daniela Marquardt, Sveriges Radios korrespondent på plats i Berlin. Foto: Sveriges Radio

Nya spår i jakten på den skyldige

Vår korrespondent Daniela Marquardt direkt från Berlin
2:53 min

Det hetaste spåret i utredningen om dådet i Berlin är en tunisier, som polisen säger kan vara beväpnad och farlig.

Förutom hans identitetshandlingar ska även hans fingeravtryck ha hittats i lastbilen som rammade folksamlingen, enligt källor.

Det är bland andra Süddeutsche Zeitung som rapporterar att 24-åringens fingeravtryck ska ha hittats på dörren till förarhytten. Men som så mycket annat i jakten efter den skyldige till dådet är uppgifterna ännu obekräftade och bygger på anonyma källor till medierna.

24-årigen fick världens ögon på sig efter att polisen hittat hans id-handlingar i lastbilen som användes vid dådet i Berlin, då tolv människor dödades. Polisen erbjuder 100 000 euro till den som kan lämna information som leder till ett gripande av honom.

Tidningen Bild skrev strax före klockan tio att en federal chefsåklagare bekräftat att fyra personer, som har varit i kontakt med tunisiern som misstänks för lastbilsdådet, hade gripits. Det tog dock inte lång stund, så dementerades uppgifterna till Reuters av en talesperson för chefsåklagaren.

– Det stämmer inte. Vi har inga uppgifter om några gripanden, säger talespersonen till nyhetsbyrån.

Enligt Ralf Jäger, inrikesminister i Nordrhein-Westfalen, har säkerhetstjänsten uppgett att den misstänkte haft kontakt med ett islamistiskt nätverk.

New York Times skriver att 24-åringen sökt på nätet efter hur man tillverkar sprängladdningar och att han vid åtminstone ett tillfälle haft kontakt med terrorrörelsen IS. Han ska också ha funnits med på en amerikansk lista över personer med flygförbud, enligt tidningens anonyma myndighetskälla.

Dessa uppgifter är inte officiellt bekräftade. IS påstod efter dådet att "en IS-soldat" inspirerats att genomföra dådet efter organisationens uppmaningar att slå till i väst.

Ralf Jäger berättade på en pressträff att tunisiern kom till Tyskland i juli 2015 och bodde i Berlin sedan februari 2016. På senare tid ska han ha använt olika namn och vistats i Nordrhein-Westfalen. Hans asylansökan blev avslagen, enligt ministern som inte ville kommentera om polisen haft tunisiern under bevakning.

Enligt åklagare i Berlin har 24-åringen tidigare misstänkts för att planera ett rån för att få tag på pengar till vapen, "möjligen för att kunna genomföra en attack". De har övervakat honom från mars till september i år, då man fick lägga ner på grund av brist på bevis.

Även i andra länder i Europa har säkerheten höjts efter dådet. Natten till torsdagen genomfördes en insats i danska Grenå hamn, efter uppgifter om att den misstänkte skulle ha setts i området, skriver nyhetsbyrån Ritzau. Det gav dock inget resultat, enligt polisen.

Utöver de tolv människorna som dog när lastbilen rammade folkmassan vid julmarknaden i centrala Berlin skadades 48 personer. 24 befinner sig fortfarande på sjukhus, varav 14 med allvarliga skador.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".