Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Roger Haddad, rättspolitisk talesperson för Liberalerna tror Sverige kan lära av Frankrikes åtgärder mot terror.
Roger Haddad, rättspolitisk talesperson för Liberalerna tror Sverige kan lära av Frankrikes åtgärder mot terror. Foto: Thibault Camus/Thommy Tengborg/TT

Sverige kan lära av Frankrikes terroråtgärder

Roger Haddad (L): De är väldigt aktiva i sociala medier
2:17 min

Sverige behöver effektivare åtgärder mot terrorism och kan lära av Frankrike, det anser riksdagsledamoten Roger Haddad, rättspolitisk talesperson för Liberalerna.

Haddad pekar bland annat på hur franska säkerhetspolisens viktiga information lättare förmedlas vidare till andra myndigheter.

Han har nyligen besökt flera av de som leder arbetet mot islamistisk radikalisering i Frankrike.

– Jag tycker att det är viktigt att Sverige lär sig i de delar där det finns något för oss att hämta. Jag tycker att den regionala och den lokala nivån jobbar jättemedvetet med ett tydligt uppdrag från regeringen vill säga, att man samlar in information, man får ett helt annat underlag från säkerhetspolisen och även från allmänheten genom stödtelefonen mot extremism, säger Roger Haddad.

Den franska stödtelefonen startade redan 2014 före de stora terroristattentaten i Paris och Nice där sammanlagt över 200 personer dödades. Det ringer bland annat föräldrar som är oroliga när deras barn tittar på IS-propagandafilmer med halshuggningar eller när de ser andra tecken på radikalisering. Den franska stödtelefonen är känd i samhället och har fungerat betydligt bättre än den svenska, betonar Haddad.

– Frankrike har haft en nationell kampanj och de är väldigt aktiva på hemsidor, i sociala medier och i traditionell kanaler så uppmärksammar de och informerar hela tiden om kampanjen men också om stödlinjen där man kan vara anonym. Men många väljer faktiskt att berätta vad man heter och var man bor för att man är angelägen om att ett barn eller en släkting ska få rätt hjälp av rätt instans, säger riksdagsledamoten Roger Haddad.

Den svenska stödtelefonen borde vara öppen dygnet runt, anser han. I Frankrike bearbetar en rad myndigheter i regionala samarbetsgrupper, där också polischefer ingår, informationen om radikaliserade personer. Olika samhällsfunktioner fångar upp larmsignalerna. Roger Haddad vill se mer samordnade åtgärder också på regional nivå i Sverige. Frankrike har också särskilda program för att avradikalisera personer som återvänt från stridande grupper.

– Jag tycker att de har mycket bättre kontroll över de som är radikaliserade och inte minst de som återvänder från konfliktområden, Syrien och Irak, och antingen har ägnat sig åt terrorism eller på olika sätt stöttat en terroristorganisation, säger Roger Haddad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".